Trä- och skogsentusiaster på besök

I ett tidigare inlägg skrev vi om Afrikanskt virke från blandskogen i Mozambique. I förra veckan var Taombera Sango, sågverkschef från företaget Levasflor på besök i Sverige för att studera olika möljigheter att öka förädlingsgraden på det som produceras vid sågverket. Programmet var kompakt med besök på flera småskaliga snickerier. Fredagen var vikt åt Ängavången Ekgolv och vårt gårdssnickeri. På bilden nedan diskuterar han med Klas Bengtsson från Eco-Innovation Foundation kring möjliga produkter av träslaget Banga-Wanga (Amblygonocarpus andongensis)afrikanskt virke

Banga-Wanga är ett av världens mest värdefulla träslag, hållfast, motståndskraftigt och med en vikt på 1200 kg/m3

Sango och Klas flängde runt halva Sverige på några dagar med besök i Härnösand på Logosol, en golvfabrikant i Nordingrå, Bovalls dörrbyggeri i Bohuslän och slutligen Ängavången Ekgolv i Glimåkra.

Här inför Bovalls anställda, berättar Sango om företaget som förutom sågverk omfattar FSC-certifierad skötsel av 46 000 ha Miombo blandskog, en vacker naturskog som gränsar till Gorongosa nationalpark. Djurlivet är fantastiskt. Det finns till och med leopard i skogsområdet som Levasflor sköter.

naturnära skogsskötsel

Bovalls använder teak och en del andra tropiska träslag i några av sina mest exklusiva dörrar. Med sitt krav på FSC-certifiering visar Bovalls att de endast köper trä från ansvarsfullt skötta skogar. Bovalls har också ett samarbetat med Eko Innovation Foundation (EIF), en organisation som på olika vis arbetar för att stöda småskogsägare på södra halvklotet att bedriva ett  långsiktigt skogsbruk. Tillsammans med EIF har Bovalls i testat trä från småskaliga sågverk i Chile, Indonesien och nu Mocambique.  Bovalls dörrbyggeri drivs av 3:e generationens ägare, Eva och Inger Gustavsson. Klicka på bilden för mer info om företagets historia.

Bovalls dörrbyggeri

Vi tittar runt i deras utställning av olika dörrar, ofta med en design som anknyter till kust och fartyg. Här en dörr med panel i samma teknik som skeppsgolv.

skeppsgolv ytterdörr

Bengt-Olov Byström, grundare och styrelseordförande i Logosol och skogsägare, följde med till Bovallstrand och sedan Glimåkra. Här visar de en skärbräda av Banga-Wanga, som de just hyvlat. En tänkbar produkt med evigt liv.

skärbräda i Banga-Wanga

Philip Thuresson demonstrerar hur vi gör golvplank på Ängavången Ekgolv, denna gång är det dock inte ek utan ask. Philip är en företagsam Göing som kan skog och är intresserad av att så småningom ta över Ängavången Ekgolv.

tillverkning av golvplank i ask

När trä- och skogsetusiaster träffas tar samtalsämnena aldrig slut.

Här pratar vi trätorkningsteknik och hur man mäter fukthalten i trä.

trätorkning

Ytterligare en trä- och skogsentusiast anslöt under dagen i snickeriet. Det var Anders Ekstrand, vår granne, ekfrämjare och skogsskötselexpert på Södra.

Anders berättade om ekskötsel när vi alla på eftermiddagen gjorde ett kort besök i blandskogen i Ängavången. Ekens behov av skydd och ljushuggning har sin motsvarighet i de träslag i Miombo-skogen som i likhet med eken är ljuskrävande.

Kanske kan vi få se Ståålburar och stamkvistade träd när vi i framtiden besöker Miombo-skogen i Mozambique?

 

 

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.