Första leveransen till William Hamilton på Ströö Gård

William Hamilton på trappan till godset Ströö Gård

Ströö Gård har funnits i släkten Hamiltons ägo sedan första hälften av 1800-talet. Byggnaderna är äldre, de uppfördes på 1760-talet, och har en speciell egenhet och historia. Här finns två stora flygelbyggnader men ingen huvudbyggnad. William har dock en modell som visar hur huvudbyggnaden var tänkt:

Modell av den tänkta huvudbyggnaden på Ströö Gård

Byggherren baron Anders Sigfrid Rålamb, gjorde mycket noggranna detaljplaner och en modell men själva bygget blev aldrig av. Han lär ha tappat livslust och engagemang när hustrun dog i förtid. Modellen har däremot vårdats av familjen Rålamb och skänktes på 1900-talet till Nordiska Museet. Det som William visar oss är en kopia av modellen.

För knappt 30 år sedan köpte Katarina och William Hamilton Ströö Gård och flyttade in i ena flygeln som sedan länge fungerat som bostad på gården. De renoverade och byggde bland annat ett drömkök med fönsterpartier i tre väderstreck.

William Hamilton i drömköket som hustrun Katarina och han byggde på Ströö Gård

William är numera änkling och planerar att lämna över gården till sonen. I samband med det har han startat sitt drömprojekt som är att rusta upp den andra flygelbyggnaden till samma standard. Den byggnaden har bara delvis använts till bostad utan varit en av gårdens ekonomibyggnader och bland annat under en period varit mejeri.

Renoveringen av den obebodda flygeln på Ströö Gård görs med stor hänsyn till gamla byggnadsdelar. Här en bjälkvägg.

Arbetet görs med finkänslighet, allt gammalt som är helt och användbart behålls som t.ex. denna bjälkvägg.

Golvet ska bli plankor av ek från egen skog. Stockarna sågades först på Sinclairsholm, hos Barnekow, som är nära granne och god vän.

Vi från Ängavången Ekgolv har specificerat och medverkat vid sågningen.

 

Den fortsatta processen fram till färdiga golvplank har vi skött på Ängavången Ekgolv. Williams golv blir det första av den nya kollektionen “Hallabacken” med blandade bredder från normala och upp till extrema bredder. Tjockleken är bastant: 24 mm. Hållbarheten är troligen 300 år eller mer, vilket passar väl i ett hus som detta.

I förra veckan hämtade William och några entreprenörer, som arbetar med renoveringen på Ströö Gård den första delleveransen av färdigt golv i Glimåkra. Ca 120 kvadratmeter och mer är på gång i torkning och produktion.

120 kvadratmeter golvplank i ek är klara för leverans.

Kvist och sprickor som är lagningsbara är tillåtna. Och bredderna är verkligen blandade, från 90 mm till 315 mm.

Golvplanken är de första vi gör i den nya kollektionen Hallabacken.

Fortsättning följer när golvet är lagt.

 

 

 

Dela:

One Reply to “Första leveransen till William Hamilton på Ströö Gård”

  1. Det är ju helt underbara golv! Tänk om man hade fått det när vi byggde om för 20 år sen….men jag är glad att jag får se dom på bild.Hälsa Hamilton att han skall vara jättelycklig…en gång var jag med grannens mops på djursjukhuset i Helsingborg och en annan hundägare hade glömt plånboken och jag passade hans jycke medan han for hem och hämtade….jag kallade hunden Hamilton tills veterinären diskret påpekade att det var husse som hette Hamilton….inte hunden… och en gång på ICA var det en herre som presenterade mig för fiskhandlaren och sa att jag var grevinnan Hamilton och ville bjuda mig på ett hg rysk kaviar (som guschelov inte finns i butiken). karln var ju inte nykter men det behöver jag ju inte säga….kram Pippi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.