Dinesen. Listan över våra konkurrenter måste börja med danska Dinesen, den mest prestigefyllda leverantören av massiva trägolv i Skandinavien De levererar ofta till stora lokaler, restauranger, utställningshallar mm. Där passar de extra breda plankor som de erbjuder. Listan över prestigeprojekt är lång, bl. annat restaurang noma 2.0 i Köpenhamn. 

Stombergs är den svenska motsvarigheten till Dinesen med en hel del prestigeprojekt i bagaget. Stombergs har ett komplett sortiment som innefattar parkett och även paneler, trappor och andra inredningsdetaljer i trä. 

Almedalsgolv

Burseryds Golvhandel säljer massiva trägolv från många olika tillverkare, någon gång även från Ängavången Ekgolv. Inriktningen är designparkett med massiv ek. Hemsidan heter designfloor.se

Setra är en sågverkskoncern som säljer trävaror via bygghandeln. I sortimentet ingår trägolv. Läs mer här.

Setra levererar också limträ och så kallad KL-trä som möjliggör husbyggen i större skala. Läs mer här.

 

 

Baseco finns i Sorsele i Lappland och tillverkar paneler, stugor och golv.
Gran och furu “från Lapplands djupaste skogar” som de skriver på hemsidan. Men de har även ek och ask. Varifrån det träet kommer står inte.
Lite ovanligt, man kan beställa sitt golv direkt på nätet och hämta hos en lokal byggvaruhandlare.

 

Dalafloda säljer också via bygghandeln och verkar faktiskt inte ha någon egen hemsida. Istället får länken gå hit.

De har golv med borstad yta.

 

Siljan är som de två föregående ett företag som ligger norr om ekens förekomst. De har förmodligen börjat med furugolv och sedan kompletterat med att köpa in ek. Siljan skiljer sig från de flesta genom att tillverka både massiva golv och lamellbygda golv. De visar med en instruktiv bild vad ett lamellgolv är, så den länkar vi till här.

De företag som bara gör lamellgolv har vi inte med i denna lista. Annars är ju Kährs vår i särklass största producent av trägolv och också den som köper upp 90% av all ek som avverkas i landet.

Föllinge Golv i Jämtland är ytterligare ett företag norr om ekgränsen. Ek och ask kommer från USA berättar de på sin hemsida. Gran och furu säljs även som koniska golv med imponerande bredder och längder.

 

Kullaberggolv är vår närmste konkurrent och ligger knappt 3 mil härifrån, strax utanför Kristianstad.

De jobbar småskaligt som vi och precis som vi framhåller de närheten till de fina ekarna i Skåne. Hemsidan fungerade inte idag, men kommer väl igång inom någon dag.

 

Ekebo beskriver sig själva som Sveriges Parkettfabrik. Där skapas många fina parkettmönster, bland annat Mästarparkett, en smart modulstav med vilken man kan skapa många unika mönster. Träet handlas lokalt och parkettstavarna är massiva. Hoppas det går bra för dem, det verkar som fina parkettgolv är på väg tillbaka.

Junckers är ett annat danskt företag med massiva trägolv. Dock inte lika exklusiva som Dinesen, plankorna är tunnare (15 och 20,5 mm) och smalare (upp till 180 mm). De säljer via golvbutiker i Sverige och har ett brett utbud inkl parkettgolv och skeppsgolv. 

Listan utökas efterhand, det finns väldigt många som gör massiva trägolv.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att de flesta har ganska standardiserat sortiment och säljer via bygghandel. Bland annat därför ska vi på Ängavången Ekgolv fortsätta att satsa på kundorientering, sälja utan mellanhänder och tillverka golven enligt kundens specifika önskemål, gärna med extra stora bredder på planken. Där är vi och Dinesen ensamma om att erbjuda ekplankor i bredder över 200 mm. Det är dessutom bara vi och Dinesen som framhåller hur vackra golv man får genom att blanda olika bredder. De andra säljer mer standardiserat.

Åter till Golvtips.

 

Dela:

One Reply to “Listan över våra konkurrenter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.