Björstorpsfurorna exporterades till England som fartygsmaster

Ulrik Persson äger fastigheten där de unika Björstorpsfurorna växte. Här står han framför en av de sista som finns kvar. Furorna växte upp i en mycket tät trängsel av lövträd och gran och virket blev därför enormt tätvuxet och dessutom nästan kvistfritt.

Den bördiga jorden i Skåne gjorde dock att de växte upp till mycket höga träd, det perfekta materialet till fartygsmaster under segelfartygens sista decennier vid förra sekelskiftet. Ulrik berättade att en tidigare ägare räknat om priserna till dagens penningvärde. Upp till 200 000 kronor betalade engelsmännen. För ett träd.

Här visar han årsringarna från ett av träden, 1/4 – dels trissa. Vid pekfingret har trädet levt i 80 år. Årsringarna fram dit måste avläsas med lupp. Totala åldern för denna fura blev ca 260 år.

Ett antal av Björstorpsfurorna blåste ner under stormen Gudrun. Ulrik sågade upp dem och virket har legat staplat och ströat under tak sedan dess. Ulrik har väntat på en köpare som värdesätter den höga kvaliteten. Därför har vi nu, Ängavången Ekgolv, möjlighet att köpa detta unika parti virke och erbjuda våra kunder som golvplank eller att användas som andra synliga inredningsdetaljer, trappsteg, fönsterbänkar, etc.

 

Hör av dig om du är intresserad att köpa golv eller virke Av björstorpsfur!

 

 

 

 

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.