Våra trägolv kostar men håller längre!
Grovt förenklat kan man välja mellan 3 olika alternativ när det gäller trägolv, 3 olika rutor i diagrammet nedan. De har olika egenskaper när det gäller fukthantering men framför allt vad gäller livslängd och pris.
- Standardalternativet. Golv från Kährs, Tarkett eller Berg & Berg
- Ängavången Ekgolv eller någon annan av en handfull leverantörer som levererar massiva golvplank.
- Det finns några tillverkare av långa, breda golvplank i lamellteknik. Oftast 3-skikt med fur i de två undre skikten. Men det förekommer också att alla 3 skikt är i ek.
Argument
- Det självklara anledningen att välja denna typ av golv är det låga priset. Det beror på att golven produceras rationellt i stora volymer. Golvbrädorna har ganska små dimensioner både i tjocklek, bredd och längd. Tillsammans med att ekvirket bara används i ett tunns slitskikt blir virkeskostnaden låg. Men det finns en anledning till, nämligen att golvet kan läggas flytande. Vad det betyder kan du läsa under FAQ, vanliga frågor.
- Vi som tillverkar massiva golvplank argumenterar framför allt för slitstyrkan och därmed den extremt långa livslängden. Vårt 24 mm golv kan slitas ner över 10 mm (dvs ner till noten). 30 mm golvet ännu mer. Hur långt det kan slitas beror naturligtvis också på om planken är bärande och ligger direkt på reglar eller om det finns ett undergolv. Kostnaden för virket driver i viss mån upp priset, men för smala och relativt korta golvplank är priset inte mycket högre än för lamellparketten. Det är när man som vi och marknadsledande danska Dinesen tillverkar golvplanken i riktigt breda och långa dimensioner, som priset ökar rejält. Då behövs nämligen gräddan av framsorterade ekstockar, långa, grova och rimligt kvistfria.
- De som tillverkar långa och breda lamellbrädor behöver också det finaste virket om än i lite mindre volymer. Tillverkningstekniken är relativt komplicerad vilket gör att priserna ligger i samma nivå eller över de massiva golvplanken. Deras huvudargument är stabiliteten, att brädan genom lamelltekniken rör sig mindre än motsvarande i massivt trä. Genom att golvplankan blir starkare i tvärled kan de limmas ihop kant i kant och läggas flytande. Men livslängden begränsas av slitskiktet.
Är stabiliteten ett problem?
Tillverkarna i kategori 3 hävdar så klart det, men på vilket sätt är det ett problem?
Trä är ett naturmaterial och är hygroskopiskt. Det betyder att det alltid innehåller en liten andel vatten. Den andelen ökar om träet utsätts för fuktig luft och omvänt minskar den när träet utsätts för torrr luft. Samtidigt sväller eller krymper träet något. Det krymper olika mycket i olika riktningar, minst längs med fibrerna och mest längs med årsringarna, se figur nedan. Fler fakta om träets fuktrörelser hittar du här.
Hur mycket rör sig träet?
Maximala krympningen/svällningen är således 0,52 mm för en 100 mm bred bräda, vilket blir 2,8 mm för en 400 mm bred bräda. Detta gäller om man håller sig inom vår (och Dinesens) rekommendation att hålla luftfuktigheten mellan 35 och 65 % (se diagrammet nedan om sambandet mellan träets fuktkvot och luftens fuktighet). Om krympningen/svällningen ska bli så stor krävs dessutom att extremvärdet på luftfuktigheten är kvar under lång tid (veckor/månader).
Kurvorna i diagrammet nedan visar sambandet mellan den omgivande luftens fuktighet och fuktkvoten. Har fuktkvoten varit låg (i diagrammet 4%), så sker återfuktning enligt en annan kurva (den röda i diagrammet). Det kallas ”hysteres-effekten”. Den hjälper till att begränsa variationen i virkets fuktkvot.
Extrema förhållanden
Men, vi vet av erfarenhet att extrema förhållanden ibland uppträder hos kunders inomhusklimat. Den största risken är värme till exempel genom solinstrålning och därmed extremt torr luft. Ett räkneexempel för att förtydliga detta: Vinterluft som är minus 10 grader och håller en relativ fuktighet på 60-70%. När den ventileras in och värms till 20 grader blir relativa luftfuktigheten, RH, under 10%.
Då gäller det att den blandas med fuktigare luft inomhus. Så, återigen, den största faran är stillastående luft direkt över golvet som värms uppåt 30 grader av solen som lyser in genom stora fönster. Då kan skadan uppstå ganska snabbt (dagar). Så här skriver Tarkett: ”Då uttorkningen sker uppifrån kan även brädan skåla sig, dvs. den krymper mer på ovansidan än på undersidan – och resultatet blir att golvets kanter reser sig. Vid hög uttorkning kan krafterna i träet till och med bli så stora att slitskikten trots en starkt limfog släpper från mellanmaterialet.” Hela texten hittar du här.
Just den typen av skada med kupande golvplank uppstod till kundens och vår förtvivlan på ett golv bara några månader efter läggningen.
Men kupningen gick tillbaka. För att snabbt få upp luftfuktigheten satte kunden in en luftfuktare som höll RH en bit över 50% Och vid ett besök några månader senare kunde vi ta några fina bilder av golvet för att visa under menyn ”Produkter” på vår hemsida.
Åtgärder
Några lärdomar av detta:
- Skärma av solen med gardiner och/eller markis. (Den här skadan inträffade höst/vinter när solen stod lågt och lyste in och kall uteluft ventileras in och värms/torkas)
- Om skadan uppstått, vad du än gör: Slipa inte om golvet !! Avvakta istället och höj luftfuktigheten. Om du har slipat ner kanterna och träet går tillbaka, så blir det fel på andra hållet.
- Lamellkontruktion hade inte hjälpt. Som Tarkett varnar: Det kunde blivit än värre om limmet släppt.
Det finns flera sätt att motverka torkan: Sänk temperaturen, mera gröna växter, mera matlagning, vädra inte in kall luft i onödan. Om det inte hjälper, använd en luftfuktare. Håll RH över 35% och gärna kring 50%, så mår både människor och trägolv mycket bättre.
Den fuktigaste inomhusluften har vi på sensommaren och början av hösten innan värmen satts på för vintersäsongen. Då kan RH ligga uppåt 70-80% Trätiljorna sväller och spänner mot varandra. Då måste skruv och spånt hålla emot och tvinga kvar golvplankorna på plats. Vår rekommendation är max 65%
Med varje leverans av golvplank skickar vi med en liten luftfuktighetsmätare som gåva, använd den för att hålla koll på ditt inomhusklimat.
Om det inte går att hålla inomhusklimatet korrekt väljer man Fjärilsplankan
Du kanske på förhand misstänker att det blir svårt att hålla luftfuktigheten inom gränserna. Full vädring på vintern och sedan på med rejäl värme. Eller du vill kunna ”gasa på” med golvvärmen lite extra ibland. (OBS normal användning av golvvärme skadar inte golvet).
Vi har tagit fram en lösning för att stabilisera golvplankorna: Fjärilsplankan
Bilden visar undersidan, som försetts med grova tvärgående förstärkningar i fjärilsform.
• Som våra andra massiva golvplank kan skor och tassar slita ner ytan minst 10 mm Livslängd: 200 år.
• Vi ansluter till gamla hantverkstraditioner med ”butterfly-joints” Nu med riktigt stora fjärilsinlägg på baksidan
• Fjärilar kan fås på våra golvplank med bredd 360 mm och bredare. Längderna är som tidigare upp till 6,5 m
• Baksidan är så vacker att vi tror en del kunder kommer att vilja ha den sidan upp
• Vackert, ursprungligt och naturligt!
• Våra tester visar att den är mycket stabil och tål stora fuktvariationer. Vi ska fortsätta testa och med största sannolikhet visa att den även kan läggas flytande.
• Allt är av massiv ek, även fjärilarna.
Mät fuktkvot själv
Vi avslutar detta långa och tekniska avsnitt med lite kuriosa, du kan mäta fuktkvoten i trä med stor noggrannhet på följande sätt:
Med hjälp av en noggrann våg, en elektronisk brev- eller hushållsvåg exempelvis, så kan man mäta fuktkvoten i en provbit av virket. Så här gör man: Ta en provbit på ca 200 g och väg den = Startvikt. Torka den sedan på lägsta effekt i en mikrovågsugn. Ta ut den med jämna mellanrumm väg och notera vikten. Se upp så att inte träbiten börjar kola. Dels luktar det i köket och dels blir mätningen fel, eftersom mer än vatten avgår. När vikten inte längre minskar = Torrvikt
Beräkna fuktkvoten så här: Kvot = (Startvikt – Torrvikt) / Torrvikt.
8-9% ligger mitt emellan ytterligheterna och därför bör golvet ha denna fuktkvot då det läggs.