Välkommen till Ängavången, den vackra lövblandskogen på vår gård i Glimåkra

Jag heter Lennart Bosrup och är med min familj delägare i gården som ägts av släkten sedan slutet av 1600-talet. Under hundratals år har folket på gården arbetat här. Samtidigt som ängsbruket var nödvändigt för gårdens försörjning, så skapade man en miljö som har en fenomenal mångfald av blommor, trädslag och djur. Ekarna växte till grova dimensioner i Göinge’s speciella jordmån skapad av den svarta stenen, diabasen.

Kärleken till Ängavången har bestått och gått i arv i familjen även sedan ängsbruket upphört. Det har räddat områdets naturvärden från de ytterligheter som härjat inom skogsbruket.

Ägarskifte

1999 tog vi över släktgården.  Vi kunde inget om skogsbruk på den tiden, men lärde oss snart att skogen i Ängavången måste gallras, annars når inte tillräckligt med ljus marken, blåsippor och andra blommor minskar. Många ekar ingick i gallringarna,  Tankarna på egen förädling av ekarna föddes.

2006 sålde vi de första ekplanken under namnet Ängavången Ekgolv

Sedan dess har vi utvecklat en nära relation med kunderna, steg för steg lärt vad kunderna värdesätter, variationen i mönster och struktur, de olika bredderna, långa plank ofta med rejäla kvistar, hantverket där varje planka behandlas idividuellt. Allt virke hämtas lokalt och kunderna kan få veta exakt var träden till golvet har växt.

Kunskap och omsorg hela vägen från skogen till färdigt golv

Genom våra nätverk med skogsägare, skogsentreprenörer, golvläggare och snickerikunniga människor i Glimåkra kan vi fylla denna stolta paroll med verkligt innehåll.

Skogsbruk enligt ny modell

Precis som i gamla tider samverkar skogsbruket med naturvården. Kunskaperna har hämtats från Tyskland och Danmark i det som kallas Naturnära Skogsbruk. Detta kombineras med individskötsel av ekarna enligt metoder utvecklade i Blekinge. Nu har vi en skogsbruksmodell som fungerar och väcker intresse hos andra skogsägare med en jämn ström av besökare i Ängavången.

Här ett foto från en heldag i skogen hösten 2016 med deltagare från Spillkråkan, ett nätverk av kvinliga skogsägare.

Framtidsvision

Kärleken till Ängavången har skapat både en skogsbruksmodell och ett företag. Företaget ska finnas kvar och göra exklusiva golv av de nya ekarna när de vuxit färdigt. Besökare ska även i framtiden vara välkomna till en skog som sköts för att behålla vacker ek, lind med flera trädslag i olika åldrar.

 

PS.

Läs mer om vårt skogsbruk på blandskog.se

Eller läs denna artikel i Norra Skåne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.