Del 1: Vi börjar ute i skogen.
Detta är Emma och Calle som poserar vid en av Calles fina ekar. Emma Sandell-Festin är doktor i skogsskötsel och arbetar vid Stiftelsen Skånska Landskap, där hon sköter en del av stiftelsens många skogar. Emma ingår i styrelsen för Ängavången Ekgolv. Med sina kunskaper och stora kontaktnät hjälper hon oss att vidga vårt nätverk av timmer-leverantörer. Hon och Lennart leder de omtyckta skogs-exkursionerna i Ängavången, där de sprider kunskap om ekodling och varsam skogsskötsel.
Calle Holmberg är utbildad vid SLU i Alnarp, både inom skog och till landskapsarkitekt. Han har tagit över skogen utanför Hörby efter sin mormor och morfar. Där var han med redan som barn och hjälpte till att stamkvista de fina ekarna. Man kan därför säga att en del av hans kunskaper är nedärvda. Calle sålde ett parti fin ek till oss i somras. Vi anlitade vår lokala skogsentreprenör Brunstorps skogsservice, som skickade två av sina skickliga manuellhuggare ner till Calles gård. De känner väl till vilka krav som ställs på virke till Ängavången Ekgolv, långt och grovt. Det låter enkelt, men att fälla grova träd och aptera (kapa) till kvalitets-stockar kräver stor kunskap och lång erfarenhet.
Sedan blev det dags för J.Olofssons Skogstransporter AB, ännu ett lokalt företag med lång erfarenhet och som ger oss snabb och kreativ service när det gäller att hämta hem ektimmer. Ibland är det bara små partier och ofta är det som i fallet med Calles ekstockar mycket tungt. Den största av Calles ekstockar var 6 meter lång med en vikt uppemot 2 ton. Att få upp den på lastbilen kräver skicklighet.
Företags-slogans som ”Vår personal är vår största tillgång” har ibland ifrågasatts som ytliga och utan kontakt med verkligheten. I värsta fall har de benämnts ”Corporate Bullshit”.
Vi ska i en serie inlägg beskriva vad vi menar med vår stolta och lite kaxiga paroll: ”Kunskap och omsorg hela vägen från skogen till färdigt golv”.
Del 2: Nu fortsätter vi till sågen.
Calles stockar hamnade på två ställen. Ett lass med de grövsta kördes till Järsekesågen utanför Vinslöv.
Järsekesågen
Här är det Peder Hermodsson, 2.a generationens sågmäster som står för ruljansen
Hans bandsåg klarar stockar som är upp till 1,2 meter i diameter. De grövsta av Calles stockar var anledningen att vi valde Järseke denna gång
Bengt Sågare
Nästa timmerrlass av Calles stockar gick hem till Glimåkra till vårt virkesupplag i anslutning till snickeriet.
Hit kommer Bengt Jansson, Bengt Sågare och dockar in sitt mobila sågverk till snickeriets spånsug.
Bengt har varit med oss och sågat ek ända sedan vi började i liten skala 2006. Han vet vilka dimensioner vi vill ha och trixar fram breda plank även ur lite sämre stockar med sprickor och kvist.
Sinclairsholm
Det mesta sågas av Bengt, men vi har även fler alternativ med lokala sågverk.
Det är främst Sinclairsholms Gods, där Johan och Johannes Barnekow sedan många år är bland våra mest uppskattade samarbetspartners.
Dels kan vi köpa fin ek av dem, stockar som de sedan levererar i färdigsågade och ströade plank. Dels har vi flera gånger fått kunder som de tipsat om oss. ”Här i Nordöstra Skåne har vi världens finaste ek” hävdar Johan. Den tesen nappar vi gärna på.
Här är en video från sågning på Sinclairsholm.
Del 3: Vi fortsätter med torkning och hyvling
Vi berättar i en serie nyhetsbrev vad vi menar med vår stolta och lite kaxiga paroll: ”Kunskap och omsorg hela vägen från skogen till färdigt golv”. Nu fortsätter vi med vad som blev av Calles ekar efter att stockarna sågats.
Hela den fortsatta tillverkningen sker på ett snickeriföretag i Glimåkra som heter LT Snickerier.
Fredrik Larsson är chef och ägare.
Han har tagit över efter sin far som startade företaget på 1980-talet. LT Snickerier är till största delen underleverantör till möbelindustrin med ett 10-tal kunder, möbelindustrier, som beställer stommar till stoppmöbler och andra halvfabrikat till sina möbler.
För 5 år sedan tog Fredrik hand om tillverkningen av Ekgolv och blev efter ett tag delägare i Ängavången Ekgolv. Med Fredriks maskiner och personal kunde vi börja leverera riktigt långa och breda golvplank och försäljningen tog fart.
Maskinbyggare
Fredrik beskriver sig själv inte som snickerifabrikör utan som maskinbyggare. Hans kunskaper och långa erfarenhet av att bygga specialmaskiner ligger bakom framgångarna för både LT Snickerier och Ängavången Ekgolv. Det finns inga standarmaskiner att köpa som kan hyvla 550 mm breda och 7 meter långa golvplank. Den maskin där detta görs har fått namnet F14. Det står för Fredriks 14:e fungerande specialmaskin. Nr 1 till 13 har använts på möbelsidan för att rationellt tillverka de möbeldelar han säljer på en hårt prispressad marknad.
8 anställda
Fredrik i mitten med hörselkåporna. Av totalt 8 anställda jobbar 3 för det mesta med golvproduktionen. När det är mycket att göra på möbelsidan, så kan en av dem rycka in och tillverka möbelstommar. Omvänt händer det att någon av möbelkillarna hjälper till att göra golv. Den här flexibiliteten är värdefull eftersom både golv och möbelstommar tillverkas mot kundorder och behoven kan svänga rejält.
Men nu har jag gått händelserna i förväg. Mycket av tillverkningen sker före hyvlingen och ute på den stora tomten som tillhör LT Snickerier. När Bengt kommer för att såga, dockar han in el, spånutsug och tryckluft till LT. Ströade paket med plank står uppställda utomhus i avvaktan på att ställas in i en av de 5 torkarna.
Virkestorkarna
Torkarna har byggts i begagnade kylsläp, som försetts med värme från LT’s flispannor, och med ventilation, befuktning och styrsystem för att kontrollera torkprocessen. Torkning av ekplank måste ske med omsorg och eftersom ek är hårt och tungt tar det tar också ganska lång tid. 6 till 10 veckor tar det med våra tjocklekar på planken. När det gäller torkning är det min 15 åriga erfarenhet som använts för att bygga torkarna och styrsystemet, som reglerar värme, fukt och luftcirkulation.
Vi avslutar del 3 med en snabbspolning av sågning, torkning och hyvling.
Del 4. Nu ska vi färdigställa golvet och leverera
Nu fortsätter vi med vad som blev av Calles ekar efter att stockarna sågats, planken har torkats och hyvlats.
Vi återvänder till LT Snickerier i Glimåkra.
Det sista arbetsmomentet före paketering är att komplettera golvplanken med ”Fjärilar” och träpluggar i kvisthål. Här diskuterar en av delägarna, Tobias med Emil, som ansvarar i denna arbetsstation. Hur det ska göras åt just den här kunden: Tobias har från kunden fått ett önskemål om just fjärilar. Många kunder uppskattar det och ser det som en dekoration i golvet snarare än en lagning, som ju var den historiska användningen av fjärilar.
Så här går det till:
Plankan ska nu kapas av strax utanför fjärilsinlägget och samtidigt hyvlas spåret, noten i änden.
Kvist ger liv åt ett äkta trägolv.
Tyvärr är det ofta ett hål mitt i kvisten samtidigt som det vackra möstret runt om är värt att bevara. Det har blivit vår specialitet att fylla igen hålet med en träplugg. Alternativet när det gäller små hål är att fylla igen med ett hårt vax eller smältlim i lämplig färg. När det gäller större hål är alternativet att kapa av plankan, kassera en bit eller leverera två kortare plankor. Vår ifyllning med träplugg räddar det fina mönstret och plankans längd och det är något våra kunder uppskattar. Här nedan en bild på en plugg i ek som ifyllnad i ett stort hål. Svår att upptäcka, eller hur?
Utvecklingsområde
Detta är ett viktigt område där vi arbetar på att bli bättre och bättre. Måttprecision med CNC, pluggar i rätt färg och mönster. Vi kan inom en snar framtid erbjuda kundunika inlägg, intarsia, ett hjärta, en nymåne eller ett monogram. Här nedan visar vi ett galleri av olika pluggar hos kund. Först två bilder med ovala pluggar, sedan en bild med fjärilsinlägg. Sist en bild med det som kallas frisk kvist. I motsats till de andra kvisttyperna som kallas svartkvist resp rötkvist så är träet i det som varit en gren friskt och helt. Det är utseendet av en frisk kvist som vi eftersträvar med pluggarna, det blir mest likt det naturen skapar.
Transport till kunden
När små och stora kvistar åtgärdats är det dags att paketera golvet och kontakta kunden inför transport. Det gäller att planera mottagandet så att golvet kan komma in och att det stämmer nårgorlunda i tid med golvläggarens ankomst. Golvplanken ligger på pall, ofta på längre specialpallar. Helst ska det finnas gaffeltruck eller liknande maskin för att rationellt lyfta av hela pallar. Men det har hänt att kund och chaufför har hjäpts åt att bära in planken några åt gången. Det är bara en av fördelarna med att vi anlitar en liten lokal och personlig transportfirma, OTM i Osby.
Golvläggning
Väl på plats hos kunden tar golvläggaren vid. Kunskap, noggrannhet och erfarenhet är vilktiga egenskaper, när man lägger golvet. Vi bygger hela tiden ett nätverk med golvläggare som vi kan rekommendera. Jobbet är i och för sig inte jättekomplicerat; vi har kunder som lagt det själv. Men det är definitivt mycket svårare än att lägga ett klickgolv och man måste ge det lite tid genom att vara noggrann. Kontakta oss om du vill ha tips på en professionell golvläggare i din närhet.
Alltid väl mottagna
När vi vill komma för att fotografera golvet. Detta är paret Arvidsson, där Calles ekar hamnade cirka 3 månader efter att de lämnat skogen. Det var ett av de mest spännande besöken vi gjort. Om deras unika trähus och golv kan du läsa här: