Afrikanskt och Svenskt i skön förening

Julerbjudande

Vi har fått hem ett litet parti med finaste virke från Mozambique. Det är ett samarbete som vi startat med ett projekt som bistår ett sågverk i Mozambique att utöka sin förädling av virke från Miombo-skogen. De ska utöka sågverket med hyvleri och tillverka trägolv och andra värdefulla produkter till en växande inhemsk medelklass. Syftet är att man ska kunna tjäna pengar på skogen och därmed få större drivkraft att sköta den långsiktigt och uthålligt. Som det är idag i Mozambique liksom i andra länder i Afrika är det stor risk att skogen skövlas, virket säljs för en spottstyver och skickas till andra länder, oftast Kina för förädling.

Ängavången Ekgolv vill så klart bidra till detta viktiga utvecklingsprojekt och första steget är att tillverka ett antal byråer liknande dem på bilden nedan, men med Afrikanska Chanfuta- och Panga-Panga- trä kombinerat med Svensk (Göinge) ek.

Priset för en sådan byrå blir endast 2 200 kronor inkl moms. Då går 1400 kr till projektet och resten 800 kr till IKEA. Detta är nämligen i grunden en IKEA-byrå. Vi gör de 12 första byråerna med detta pris, sedan måste vi höja så att även Ängavången Ekgolv får en slant för arbetet.

Chanfuta är rödaktig och panga-panga nästan svart, det kommer att bli en otroligt vacker kombination. Du kan läsa mer om träslagen som sågverket, LevasFlor arbetar med på deras hemsida: http://www.levasflor.com/

Nästa steg i vårt samarbete med LevasFlor blir att en person därifrån kommer hit till Sverige och besöker några småskaliga snickerier däribland Ängavången Ekgolv. Vi ska utbyta erfarenheter och tips om golvtillverkning och andra trä-produkter. Vi återkommer till detta i ett senare inlägg.

Tills dess kan du läsa mer om projektet här: Sustainable African Hardwoods – comp

Företaget som jobbar med hållbart skogsbruk runtom i världen kan du läsa om här: http://www.ssc-forestry.com

Mått på byrån hittar du här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00269140/

Det finns även en mindre byrå:  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40062595/

Den lilla byrån passar perfekt som sängbord och blir din i Afrikanskt utförande för endast 1900 kr

Dela:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.