Gallring bland lövträden i Ängavången

Kombinera naturvård och lönsamhet

I förra veckan genomfördes en gallring i Ängavången. Huvudanledningen var att öppna upp och få in mer ljus. En hel del bok, hassel, avenbok och lind måste tas bort. De släcker ner för mycket ljus och försvårar för nya ekar att rota sig. Även floran med blåsippor, lungört, vitsippor med mera kräver ljus för att klara sig.

Skötseln av blandskogen har som mål att kombinera naturvård och lönsamhet. Så även denna gång då gallringen dels behåller och stärker naturens mångfald. Men det blir också en rejäl slant över. Det mesta går till bränsle och massa och ger inte något större överskott. Men i gallringen ingår också två stycken grova ekar av toppkvalitet som säljs till Ängavången Ekgolv för över 30 tusen.

Liten, lokal och kunnig entreprenör

Vi anlitar Brunstorps Skogsservice. Där finns folk som kan jobba med blandskog. Det mesta gjordes med maskin, men de grova bokarna och ekarna krävde manuell huggning.

Varför kapar han trädet, en lind så högt upp? Jo, det är en naturvårdande åtgärd som kallas hamling. Det var en metod som brukades förr i tiden i lövängar. De hamlade träden, mest ask och lind sköt nya skott och ungefär vart 7:e år skördade man de nya grenarna med sina löv och tog in till logen för att använda som vinterfoder åt djuren. Hamlade träd blir väldigt gamla, ofta ihåliga med många invånare av olika slag. Därav naturvärdet.

Här fälls en av de fina ekarna i Ängavången. Det är häftigt att se ett verkligt proffs i aktion. Lungt, metodiskt inga onödiga steg eller rörelser. Eken faller efter mindre än 4 minuter. Så snabbt har jag inte sett någon fälla en grov ek förut.

Långa och breda golvplank

Av eken från videon ovan blev det en rotstock på 4,9 meter. Den ska bli golvplank som går hela vägen från vägg till vägg hos en kund.

Hassel och avenbok

två trädslag som är nära släkt med varandra. Avenbok, Nordens hårdaste och tyngsta träslag har en fantastiskt högt bränslevärde. Hassel ligger inte långt efter och vi säljer den till bränsleflis.

De klena bitarna avenbok går till bränsle. Men några grova stockar ska vi såga till plank. Som golv är det svårsålt, men det finns köpare som renoverar gamla maskinella anläggningar till exempel vindmöllor. Där används avenbok till kugghjul.

Denna gallring var första gången vi tog ganska stora hasselbuskar med maskin. Det fungerade bättre än vad vi vågat hoppas. Här ligger stammarna från en stor buske prydligt samlade för att tas med kran och köras ut ur skogen.

 

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.