Skogsexkursioner i Ängavången med Emma och Lennart

Emma Sandell-Festin är vårt senaste tillskott till styrelsen för Ängavången Ekgolv. Hon är utbildad jägmästare och har doktorerat i skogsskötsel på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Emma har ofta, redan som mycket ung, vistats ute i skogen i Bosarp och speciellt i Ängavången. Hon och Lennart har diskuterat och provat sig fram till den skötselmodell som nu tillämpas i Ängavången. En skötsel som innebär att kombinera ekodling med naturvård och en besöks-/rekreationsvänlig skog. Hennes uppgift i styrelsen är att sprida kunskap om denna naturnära skogsskötsel både till leverantörer av ekvirke och till kunder.

I slutet av september var det dags för de första två skogsexkursionerna i Ängavången

Den 24:e var det först ut med en liten grupp av kunder och arkitekter som med stort intresse lärde sig att odla ek i kontinuitet och i blandskog.

Annorlunda skogsskötsel kräver pedagogiska hjälpmedel

 

Vi använder en modell med skalenliga ekar för att förklara hur de utvalda ekarna, framtidsstammarna, sköts som individer i enlighet med metoder framtagna och utvecklade i Blekinge.

Kunskaperna från Blekinge kombineras med kunskaper från Tyskland och Danmark i det som kallas Naturnära skogsbruk.

I korthet: Lär av naturen och följ i görligaste mån de naturliga processerna vid skötsel och (plock-) huggning.

 

 

Den 29:e var det dags för nytt besök. Denna gång en större grupp bestående av skogsägare,  de flesta hängivna ekodlare och medlemmar i föreningen Ekfrämjandet, som tillsammans med oss bjöd in till denna exkursion. Några av deltagarna kom långväga från ekrika trakter 40 mil härifrån.

Evighetsträd, en del av naturvården

Här promenerar vi i den del av Ängavången som växlar mellan hagmark och skog. Här är de flesta ekarna så kallade evighetsträd, dvs de ska stå så länge de lever och bidra till mångfald och naturvård.

På Hallabacken växer våra vackraste ekar. De bidrar starkt till rekreationsvärdet, här stannar man gärna till, tittar uppåt och tar av sig mössan.

Tobias Bosson, välkänd Glimåkraprofil, lyssnar uppmärksamt. Tobias är med i vår styrelse och djupt engagerad i Ängavången Ekgolv. Han är skogsägare men inte ekodlare, (ännu).

Omställning till blandskog

Ett område med planterad gran ingår också i rundvandringen. Här plockhugger vi, glesar ut, skapar gläntor där ny blandskog med ek kan etablera sig.

I antal står ekarna för en ganska liten andel av träden medan de värdemässigt utgör 80-90% Därför finns det gott om utrymme för naturvårdsåtgärder mellan de värdefulla ekarna.

Här en lind som hamlats för att på lång sikt skapa ett gammalt ihåligt naturvärdesträd.

Anders Ekstrand, otroligt kunnig inom både naturvård och skogsskötsel, är nära granne här i Glimåkra och vice ordförande i Ekfrämjandet och i Skånes Naturvårdsförbund.

Tvillingekar

Tvillingekar är en trevlig syn.

Breanäs Strövområde

Exkursionen avslutades med att Anders visade ett skogsparti vid sjön Immeln  Området, Breanäs Strövområde, ägs av Region Skåne och på Anders initiativ sköts det som kontinuitetsskog. Här finns en blandskog med många fina ekar och tack vare kloka skötselåtgärder kommer det också nya ekar och andra träd i alla åldrar.

Är du intresserad av att vara med

på någon av våra kommande exkursioner i Ängavången. Eller vill besöka oss för att titta på golv.

Kontakta oss via mail: lennart@angavangen.se eller tobias@angavangen.se

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.