Torups slott

Torup är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Sedan 1970 tillhör slottet och egendomen Malmö Stad. Även långt tidigare var den fina bokskogen som tillhör slottet ett omtyckt utflyktsmål för malmöborna. Det förstår man av vistexten till “Skånska Slott och Herresäten” som Edvard Persson sjöng och spelade in på skiva 1929:

“På utflykt till bokskogen Malmöbon glor upp
Till raden av strålande fönster på Torup”

Foto från Wikipedia

2006 drabbades den stora stallbyggnaden av en brand och ett massivt återuppbyggnadsarbete utfördes. 2019 påbörjades ett nytt arbete med att inreda den ena längan ca 1000 m2 i stallet. Malmö Stad önskade en konsertlokal med plats för 500 personer. Lokalen skall även kunna användas för teater, konst och andra störrre arrangemang.

Uppdraget gick till arkitekt Ulf Ernfors på det lilla Malmöbaserade arkitektkontoret Bygg-A Ernfors Jacobson arkitekter. De har lång erfarenhet av att ge gamla byggnader moderna möjligheter och samtidigt utgå ifrån, ”byggnadens själ”. I detta fall är det själva grovheten som är själen. De ville ha äkta material från närområdet bland annat grov kvistig ek till golvet och råsågad ek till innerväggen.

Ängavången Ekgolv fick beställning på 150 m2 ekgolv till foajen och ungefär lika mycket ekplank till innerväggen mellan foaje och evenemangslokalen.

Arbetet stoppades våren 2020 på grund av coronapandemin. Denna delen av stallet står för tillfället oanvänd. Men vi har nyligen besökt lokalen och tagit en del bilder. Här ovan syns golv och vägg med dörröppningen in till den stora lokalen. Dörrarna kommer att tillverkas i ek som vi levererat.

Det är en stor stallbyggnad 15 meter takhöjd. Det grova, råa och naturliga har man velat bevara och det återspeglas överallt. Stenmurarna, väggen med råsågade plank och golvet med mycket kvist och utan lack eller annan ytbehandling. Lin till isolering, ull för bästa akustik, kalkfärg som brandskydd och i övrigt äkta linoljefärg.Ängavången Ekgolv på Torup

Arkitekten ville uppnå akustik av yppersta kvalitet och tog därför hjälp av akustikern Lennart Nilsson, som har både Berwaldhallen och Dramatiska Institutet på sitt CV.

Foton: Emma Sandell Festin

Arbetet kommer snart att återupptas, så vi hoppas att många besökare inom kort kan få uppleva denna annorlunda och vackra lokal. Se bara på denna detalj, hur golvet passats in mot ytterväggens stenmur:

 

Här är arkitekten, skogs- och träentusiasten Ulf Ernfors i sin skog. Trädet är en Kaskadgran, Abies nobilis.

Sångtexten till “Skånska Slott och Herresäten” är full av fantasifulla rim som det ovan citerade. Fortsättningen av versen lyder:

“Att smaka på kaka som bakats på spett
Dig ber hennes nåd, friherrinnan Coyet”

Vid tiden för visans tillkomst ägde Heriette Coyet slottet. Hon beskrivs som kulturpersonlighet, silhuettklippare (?) och slottsfru. Hon gjorde Torup till något av ett kulturcentrum. Slottet restaurerades varsamt, borggården förminskades och ett vagnslider gjordes om till bibliotek. En jättelik, vackert inbunden bok om Torups historia författades av Henriette Coyet.

Det är två fantastiska rimsmeder som ligger bakom vistexten: Hjalmar Gullberg och Bengt Hjelmqvist.

Du hittar hela texten och Edvard Perssons sång här.

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.