Hus i Stockholms skärgård

Gård på Österlen

breda golvplank från Ängavången Ekgolv

400 mm breda är de bredaste planken i denna vackra gårdsbyggnad på Österlen. När planken är så här breda läggs de med 1-2 mm mellanrum för att ge utrymme att svälla på bredden. Det ger markerade linjer som förstärker intrycket av breda plank.

breda golvplank från Ängavången Ekgolv

Ett annat krav för bredder från 300 mm och uppåt är att läggningen ska ske genom att skruva uppifrån (alternativet hellimning fungerar också).

Skruvhålen döljs med 15 mm plugg i ek som levereras med golvet.

 

 

 

Breda golvplank från Ängavången Ekgolv

Kunden vill ha ett rustikt utseende och har valt att inte i onödan spackla kvistarna för att dölja dem. Golvplanken har blandade bredder 270, 314, 360 och 400 mm.

Lantkök med golvplank i full längd

Ekgolv med plankor i full längd

Nästan 5 meter långa plank, var och en med sin bredd. Här behövs inga standardbredder. Golvet har skruvats uppifrån och skruvhålen satts igen med pluggar. Observera även fjärilarna i förgrunden, en gammal metod att laga sprickor i ekplank. Dekorativt tycker många och i detta fall underlättar det att få ut de långa längderna, trots ändsprickor.

 

Villa i Djursholm

Vi har levererat 250 kvadratmeter golv i ek samt trappsteg, sättsteg och vilplan.

 

Torups slott

Ett annorlunda exempel; obehandlad ek både i golv och i panelen av råsågade brädor. Läs mer här.

Tandläkarparet Björnsson i Knislinge

I en vacker gård utanför samhället har man renoverat ett vardagsrum/bibliotek på 30 m2 och lagt in Ängavången Ekgolv sortering Åker i blandade bredder 108, 135, 180 och 245 mm.

 

Ek från Ängavången

Sjöutsikt åt tre håll

Ett hus med fantastiskt läge på en udde. Det var startpunkten för Annelie och Christian. Nu efter en ombyggnad med djärva idéer och med naturnära material, så är även huset i sig själv fantastiskt, se bilder här till höger och nedan. I större delen av golvytan, 130 m2, ligger ektiljor från Ängavången Ekgolv. Golvet har ett livligt och vackert mönster, en blandning av sorteringarna äng och skog. På ovanvåningen har tiljorna skruvats mot underlaget, på nedre plan är golvet limmat mot betong med värmeslingor. Både uppe och nere är ytbehandlingen olja. Här är en detaljbild från ovanvåningens öppna del:

Tiljor i ek från Ängavången

Vid entrédörren har vägg och undertak klätts med liggande panelbrädor i hyvlad och oljad ek.

Utepanel i ek

Axala skola som blivit bageri

Massiva plank i ask, villa i Limhamn

Strandvillan i Eskilstuna

Ekgolv från Ängavången
Golvet är nylagt, golvlister saknas än

 

William Hamilton, Strö Gård utanför Kristianstad

En villa i Professorsstaden i Lund fick parkettgolv Göingefläta

Göingefläta massiv ekparkett
Snickare Mathias blir så här glad över det fina resultatet.

Detta är Mattias Granwald. Här visar han upp rutparkettgolvet han just lagt in åt sin kund. Det är första gången han hellimmat ett golv och med det lyckade resultatet ser han så här glad ut. Undergolvet är betong med värmeslingor och ytbehandlingen är hårdvaxolja.

Golvet ligger i en utbyggnad till en villa i stadsdelen Professorsstaden i Lund. Utbyggnaden har två rum i skilda plan, den ena ansluter till husets bottenvåning och den andra ligger i nivå med trädgården. Mellan rummen leder en kort trappa, också den i ek från Ängavången Ekgolv.

Ägarfamiljen är noggrann med att bibehålla stilen av jugend och nationalromantik från den tid, början av 1900-talet, då villan byggdes. Här passar rutparketten och ekens mjuka linjer perfekt!

 

 

Naturnära utanför Höör

Kjell Andersson, firma Onacon och Janne Ericsson, Jannes Golv är två skickliga golvläggare som lagt flera golv från Ängavången Ekgolv, runtom i Sverige, Göteborg, Stockholm, Kalmar och i Glimåkra. Här är det en nybyggd villa utanför Höör. Tiljegolv i ek från Ängavången Ekgolv

Villan ligger naturskönt inbäddad i lövskogen med bok och ek. Tiljegolv i ek från Ängavången Ekgolv

Även fönsterpartierna är i ek.

Slottsgolv:

2010 fick vi en beställning på golv till det gamla och mycket vackra slottet Dybäck, skånes sydligast belägna slott. Fotot är hämtat från Wikipedia

I en ny lägenhet i Dybäcks slott lades golvtiljor från Ängavången

 

Bohuslän

Åker/Äng 16 mm 3 olika bredder. Paret Anna och Morten byggde ett hus som utnyttjar den fina utsikten över Bohusläns skärgård. Stora glasytor löper hela vägen från bottenplan till ovanvåning. Till dessa båda rum behövdes speciella golv och de hade sedan en längre tid spanat in Ängavången Ekgolv. Här hittade de vad de sökte: Ett naturnära golv till ett naturnära hus.

Anna och Morten hade också tidigt bestämt sig att golvet skulle limmas på plats. Med denna metod får man många fördelar: En god termisk kontakt med golvvärmen i undergolvet. Vidare försvinner alla tendenser till ”klapperljud”, det blir en känsla av massivt stumt och tyst trä. Sist men inte minst: Det blir ett golv nästan utan springor och fuktrörelser!

Genom att kontakta limtillverkaren, kom Morten och vi på Ängavången Ekgolv i kontakt med proffs-golvläggaren Janne Ericsson från Visby, se bilder från läggningen här nedan.

Tiljegolv i ek från Ängavången Ekgolv

 

Sabina och Thomas 

har lagt in 32 m2 av detta fantastiska golv i sin Östermalms-våning. Golvet består av tre olika träslag och ska ses på plats. På foto ser det nämligen ut som att man skulle drabbas av yrsel av att titta på golvet. Så upplever man det inte alls när man ser det i verkligheten.Massiv parkett i ek, ask och valnöt

 

 

120 m2 ektrall till ett utegolv i Blekinge skärgård.

Trallgolv i ek från Ängavången Ekgolv

 

 

Fiskbensparkett i Bromma. 

Massiv ekparkett från Ängavången Ekgolv

Vi har levererat ett antal specialbeställningar. Det har varit golv med speciellt mönster och renovering av gamla parkettgolv. På bilden syns en utökning av befintlig fiskbensparkett med nya stavar från Ängavången Ekgolv. Det ligger värmeslingor under den nya delen. På bilden är det ännu inte slipat och ytbehandlat. Kunden, Ola Holgersson i Bromma har gjort allt jobbet själv och han säger att man efter ytbehandlingen inte kan se skillnad mellan den gamla och den nya delen.

 

 

 

Dela: