Göinges svarta guld, den vulkaniska diabasen, är en förutsättning för blåsipporna. När diabasen vittrar i marken höjs pH-värdet och blåsipporna trivs.

Göingefläta med diabas-sten

Enligt mångas åsikt är detta vårt vackraste golv. Den blanka svarta diabasstenen ger en effektfull kontrast mot ekstavarna mönster. Båda materialen han en djup lyster som inte går att återge i ett foto.  Stenen som ibland kallas Göinges Svarta Guld har brutits i några små stenbrott här på vår fastighet. Vi använder nu små kvarlämnade stenblock som vi lämnar till det lokala stensliperiet Glimmasten. Där sågar man ut, slipar och polerar de små stenplattorna som passas in i parkettmönstret.

Här ett foto där avsikten är att visa spegeleffekten i stenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fransk fiskben

Två gånger har vi levererat denna speciella variant av fiskbensparkett. Den ena, bilden med 90 mm breda stavar. Den andra med hela 135 mm breda stavar i kvistrik sortering.
Biblioteksgolvet i massiv ek

Korta, 0,2 till 0,9 m,  tiljor av 108, 135 eller 180 mm bredd. Kapade nära kvist och därför kraftigt mönstrade. Pris 650 kr/m2 inkl moms

 

Rutor med 3 stavar lagda på diagonalen. Fris runt väggarna med diabassten i hörnen.
En klassisk men ovanlig parkettdesign, som bland annat finns i nyrenoverade Nationalmuseum. På bilden en våning på Östermalm i Stockholm. Träslagens olika färg lurar ögat, “Tromper l’oeil”
På våren har vi många besökare i Ängavången. De kommer för att njuta av vårens första blomsterprakt, blåsipporna. Glimåkraborna kallar området blåsippebackarna. Det är förekomsten av diabas som gödslar marken och ger ett högt pH. Därför trivs blåsipporna.

Nästa kollektion: Golvplank i andra träslag, Bokbacken

Dela: