Nya fantasifulla övernattningsläger vid Skåneleden

Hur ger man 15 ambitiösa arkitektstudenter i uppdrag att designa och själva bygga en färdig byggnad på 14 dagar? Jo, en lämplig storlek på byggnad är ett vindskydd/övernattningskoja vid en vandringsled. Den idén fick Martin Björklund, initiativtagare och projektledare för ARKNAT, ett årligt återkommande arrangemang som i år landade här i vår del av Skåne och vid Skåneleden.

De 15 studenterna anlände den 7 augusti och under 3 olika faser (design-, prefab- monteringsfas) gick processen framåt. Ledare inom arkitektur, konstruktion och friluftsliv stöttade vid behov och trots ett ganska regnigt väder stod skapelserna klara 13 dagar senare. Så här blev det:

Frame” ligger i Kullaskogen här i Östra Göinge kommun. Tillsammans med ett gammalt soldattorp och med utsikt mot sjön Farlången.

“Pod” ligger längre söderut, vid Råbelövssjön i Kristianstads kommun.

Split” ligger vid strömmande vatten där Skåneleden korsar Holjeån i Bromölla kommun.

Huvudsponsor för arrangemanget är SWECO, i övrigt var de här sponsorer:

Där vi också är med genom att vi höll med en del skånskt virke: Ek och fur. Det användes framför allt i Split. Man kan skönja ekstolparna på bilden ovan.

En av studenterna beskrev sin upplevelse av projektet så här:

”Arknat har lärt mig att med samarbete, vilja och entusiasm kan vi uppnå fantastiska resultat. Att på två veckor gå hela vägen från idé till byggd struktur är en viktig erfarenhet som jag kommer ta med mig i mitt framtida yrkesutövande” Linnea Gillberg, arkitekturstudent LTH

 

Dela:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.