Furugolv i naturnära hus i Göinge

En bit utanför Broby mitt i natursköna Göinge ligger detta hus. Det har en ny utbyggnad med furugolv från Ängavången Ekgolv. Furugolv Ängavången Ekgolv

Det är plank i full längd vägg till vägg, 5,5 m långa. Olika bredd upp till 300 mm. I öppningen mellan rummen ligger en så kallad generalbräda. Ytan har behandlats först med lut och sedan olja med vitpigment. Luten har till uppgift att stoppa träet från att gulna.

De grova tätvuxna furorna har fällts strax utanför Glimåkra. Jodå, det finns fint furuvirke i Skåne, det handlar om att de växt trångt och därmed långsamt. I motsats till ek ska de växa långsamt och med täta årsringar.

Furugolv tillhör inte vårt standardsortiment och vi har det normalt inte i lager. Men vid lite större projekt som detta, så tar vi det hela vägen från att köpa virket lokalt, sågning, torkning o.s.v. Det tar minst 10 veckor och vi måste gardera och en del vad gäller mängden virke som behövs. Det finns alltid en risk att man hittar sprickor eller för mycket kvist dom gör att en del måste kasseras.

I det här fallet var nästan allt prima kvalitet. Därför har vi en hel del över och tillfälligtvis kan vi erbjuda ca 40-50 m2 furugolv av denna fina kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.