Ny skogsbruksplan med fokus på ekodling

En skogsbruksplan beställer man för att få en överblick och en plan för sin skogsfastighet. Vilka åtgärder behöver göras och var? Hur mycket virke finns det i olika avdelningar och totalt? Behövs nya vägar i skogen?

Detta blir den 7:e planen gjord på vår fastighet. Den första från 1956 gjordes av den legendariske Ingvar Svensson, jägmästare, fjärilsforskare och före sin tid vad gäller hyggesfritt skogsbruk med det som kallas blädning. Det var nytt med skogsbruksplaner då och råden kunde på den tiden lyda ”Plantera bok”. Men de senare planerna, som jag ofta går tillbaka till och studerar, där avspeglas det ensidiga fokus på gran och plantageskogsbruk som rådde från 60-talet och framåt. De föreslagna åtgärderna föll alltid inom samma mall: Slutavverka, markbereda, plantera gran, röja, gallra. I delar av vår blandskog och lövskog blev råden helt tokiga och jag har varit kritisk till skogsbruksplanerna. Är de ett verktyg för att styra oss skogsägare i den riktning som skogsindustrin vill? Tidvis har det varit lag på att ha en aktuell skogsbruksplan och numera måste man ha en ”Grön skogsbruksplan” för att få behålla sin miljö-certifiering, FSC och PEFC.

Men den kommande 7:e planen kommer att bli riktigt bra och användbar. Jag har nämligen lyckats anlita Harald Rooth som planläggare.

”Den här eken måste du ge mer utrymme” säger Harald, som är en av Sveriges mest kunnige ekodlare, med 3 generationers samlade kunskap. Morfar var Erik Ståål, som med sin livslånga forskning om ekodling utvecklade Flakullamodellen. I korthet handlar det om individskötsel av ek i blandskog. Läs mer här. Dottern, Haralds mamma, Cecilia Rooth vidareutvecklar och sprider kunskaperna bland annat genom kurser hemma på Flakulla och ett starkt engagemang i föreningen Ekfrämjandet. ”Det fordras 3 generationer av engagerade ekodlare för att få fram riktigt fina ekar” sa Erik Ståål. Han fick uppleva att det infriades i hans egen familj innan han gick bort 2007.

Många hjälpmedel ska med ut i skogen för planläggningen. Dator med noggrann GPS och flera olika kartor bl.a. gjorda med laserscanning från flyg, höjdmätare att mäta trädhöjd och tillväxtborr för att räkna årsringar. De laserscannade kartorna signalerar bland annat trädhöjd och efter koll med höjdmätaren kunde Harald berätta var vårt högsta träd finns, en bok som är över 40 meter hög.

Hela familjen, Gunnel, Lennart och Joel ser fram emot det färdiga resultatet, vår nya skogsbruksplan med fokus på ekodling. Att döma av bilden, så är Bill också intresserad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.