Trä-älskarnas husdröm

 

Trähus medd golv från Ängavången Ekgolv

Makarna Arvidsson tar emot vid entrén till sitt nybyggda trähus. Nästan allt är i trä varav mycket är hämtat från den egna skogen, som t.ex. alla vertikala bärande pelare både utanför och inne i huset.

Här syns några av de invändiga pelarna; delvis knotiga trädstammar av grova tallar och granar. Den öppna spisen har byggts in och dekorerats med natursten, också den från den egna fastigheten. Mycket av arbetet har de gjort själva, att mura upp naturstenen kring spisen, att såga till de liggande väggpanel-brädorna i blånad furu och inte minst följande slitsamma arbete:

Att gräva ner bland rötterna en bra bit för att få med rotbenen när träden fälldes.

Golvet från Ängavången Ekgolv har fått en ovanligt vacker färgton och lyster, som tyvärr är svår att återge på bild. Rena naturprodukter har använts, linolja, färgpigment och bivax, enligt paret Arvidssons eget recept.

Vi tar trappan upp till andra våningen. Trappan är också mycket speciell och trappstegen är från egen ek.

Långa och breda golvplank från Ängavången Ekgolv

Från entresolplanet där uppe får man en överblick över golvet. Golvplankorna är breda, upp till 400 mm, och långa, 4,2 m, avdelat med generalbräda och inramat av frisbrädor mot väggarna.

Havsutsikt mot Kattegatt.

Bänkskiva från Ängavången Ekgolv

Materialet till bänkskivan, några breda ekplankor, ingick också i leveransen från Ängavången Ekgolv. Lennart Arvidsson sågade, limmade, putsade och ytbehandlade till färdigt resultat.

Inredningen är smakfull med blandat gammalt och nytt. Här på ovanvåningen är trägolvet också breda och långa plankor men i fur och inte från Skåne utan från Hälsingland.

Vi avslutar med en bild utifrån, där det framgår att en del detaljer återstår att färdigställa. När detta skrivs jobbar Lennart gissningsvis intensivt med att skruva trallbrädor till det stora trädäcket.

Stort tack, Lennart och Carina, för besöket och att vi fick äran att leverera golv till ert fina hus!