1. Vad vi kan göra
Vad kan vi göra som privatpersoner och som yrkespersoner för att minska utsläppen av växthusgaser? De råd man läser om minskat flyg- och bilåkande, mindre kött osv uppfattar de flesta som svåra att leva upp till.
Men det finns tillfällen då vi kan göra en viktig insats utan någon som helst personlig uppoffring och det gäller när man ska bygga eller bygga om. Eller för den delen när man ska välja (nybyggd) bostad att flytta till.
Att välja trä istället för betong och stål har dubbel effekt. Dels unviker man material som ger stora CO2 utsläpp då de produceras. Dels bygger man in den koldioxid som fotosyntesen i skogen använt för att skapa trä. Avgörande är att det blir för lång tid framåt, 100-200 år. Trädetaljer eller komponenter som rivs ut och ersätts redan efter 20-30 år har ju inte denna funktion, då det troligen eldas upp. Men att låsa in kolet långsiktigt är inte bara klimatsmart, det är klimatpositivt. Med det menar jag att det inte bara minskar utsläppen utan till och med har potential att reversera utsläppen.
2. Fakta om träbyggande
Jag har googlat och surfat runt för att lära mig mer om detta ämne och följande är några kunskaper i punktform värda att ta med här:
- Fördelarna gäller inte bara klimatet utan trähusbyggande har en mängd andra positiva konsekvenser, till och med vad gäller brandskydd.
- Ändå går förändringen trögt, de flesta kör vidare i gamla hjulspår och mindre än 15% av flerbostadshus byggs med trästomme. Industribyggnader har troligen ännu lägre andel.
- Sveriges största byggföretag är Skanska, som förut hette Skånska Cement. En av flera anledningar att betongen dominerar i byggandet.
- Trähus kan byggas med industriellt tillverkade delar. Byggtider halveras och arbetstillfällen flyttas från överhettad byggbranch i storstad till landsbygd.
- Världens samlade cementindustri släpper ut mer än dubbelt så mycket CO2 som världens totala flygflotta.
- Broar är också väl lämpade att utföra i trä, liksom industribyggnader
- Världens hittills högsta trähus finns i Norge. I Tokyo planeras ett som blir mer än 3 gånger högre.
- Några kommuner som Växjö och Skellefteå har klara strategier för träbyggande (troligen tack vare lokal lobbyverksamhet) medan de flesta som ex.vis Östra Göinge kör vidare som vanligt.
Länkarna till denna information finns längst ner på sidan.
3. Egna slutsatser
Eget tillägg till artiklarna jag läst: Även isoleringen bör så klart göras med cellulosabaserade material. Förutom långlagring av CO2 så kan den isoleringstekniken eliminera behovet av plast eftersom diffusionsspärr inte behövs.
Vi på Ängavängen Ekgolv lovar att all utbygnad i form av nytt snickeri, såg, torkkammare etc kommer att göras i trä, helt utan betong eller plast och med stål bara för solpaneler eller liknande energisystem.
Våra nuvarande byggnader ser ut så här och byggdes för 170 år sedan helt i trä. De har i nutid kompletterats med tak i plåt och betong, cellullosabaserad isolering och nu senast solpaneler.
Länkar: