Artikelförfattaren Marie Grönvold tar en selfie.
När det var dags för renovering
av köket på vår gård i Norra Åsum utanför Kristianstad så ville vi göra det med kvalitet och med stort fokus på hållbarhet. Tanken är att det ska kunna vara i generationer efter oss. Jag kontaktade Lennart och Tobias på Ängavången Ekgolv för att se om de kunde leverera ekplankor som var hela 4,60 m långa. De skulle då kunna läggas hela rummets bredd. Tobias rekommenderade mig blandade bredder och kvalitet. Dels för att det är vackert, men också för att det är ett bra sätt att ta vara på hela trädet som ska sågas.
Efter ett litet studiebesök i höstas
kändes det helt rätt beslut att välja ett golv från Ängavången. Det passade perfekt med min idé om ett vackert kök med hållbara material. Träden kommer ju från skogen alldeles intill Lennarts gård.
När Lennart också erbjöd att jag kunde vara med vid sågningen av mitt golv så nappade jag såklart direkt.
Den 1:e februari var det dags. Här kommer lite bilder från den dagen.
Vilken känsla att få följa golvet helt från början. De här stockarna kommer alltså bli vårt nya golv. Oslagbart!
Våra golvplank ska gå från vägg till vägg 4,6 meter. Det krävs därför stockar med rejäl längd, speciellt beställda till mitt projekt. Med marginal för bortkapning av sprickor i ändarna har de kapats på 4,8 meter.
Dags för första sågsnittet.
De färdigsågade planken förses med strö innan de tas in i torken. Sten, äldst i gänget och granne till Lennart har varit med och hjälpt till ända sedan starten 2007.
Att såga en krokig stock. Sågmäster Bengt har bestämt sig för att börja så här.
En bit ner i stocken blir det plank med full längd.
Dags att lyfta fram nästa stock.
När arbetsdagen var över fick jag ett foto på nästan hela gänget, Bengt, Philip, Lennart, Johnnie och Sten.
Mina golvplank ligger i torken och i slutet av mars blir det dags att slutföra jobbet och göra dem klara för leverans till Norra Åsum. Undras om jag kan vara med på ett hörn då också?
Med vänliga hälsningar
Marie Grönvold