Nya fantasifulla övernattningsläger vid Skåneleden

Hur ger man 15 ambitiösa arkitektstudenter i uppdrag att designa och själva bygga en färdig byggnad på 14 dagar? Jo, en lämplig storlek på byggnad är ett vindskydd/övernattningskoja vid en vandringsled. Den idén fick Martin Björklund, initiativtagare och projektledare för ARKNAT, ett årligt återkommande arrangemang som i år landade här i vår del av Skåne och vid Skåneleden.

De 15 studenterna anlände den 7 augusti och under 3 olika faser (design-, prefab- monteringsfas) gick processen framåt. Ledare inom arkitektur, konstruktion och friluftsliv stöttade vid behov och trots ett ganska regnigt väder stod skapelserna klara 13 dagar senare. Så här blev det:

Frame” ligger i Kullaskogen här i Östra Göinge kommun. Tillsammans med ett gammalt soldattorp och med utsikt mot sjön Farlången.

“Pod” ligger längre söderut, vid Råbelövssjön i Kristianstads kommun.

Split” ligger vid strömmande vatten där Skåneleden korsar Holjeån i Bromölla kommun.

Huvudsponsor för arrangemanget är SWECO, i övrigt var de här sponsorer:

Där vi också är med genom att vi höll med en del skånskt virke: Ek och fur. Det användes framför allt i Split. Man kan skönja ekstolparna på bilden ovan.

En av studenterna beskrev sin upplevelse av projektet så här:

”Arknat har lärt mig att med samarbete, vilja och entusiasm kan vi uppnå fantastiska resultat. Att på två veckor gå hela vägen från idé till byggd struktur är en viktig erfarenhet som jag kommer ta med mig i mitt framtida yrkesutövande” Linnea Gillberg, arkitekturstudent LTH

 

Dela:

Vårt skogsbruk uppmärksammas och prisas

Under den senaste tiden har vårt naturnära skogsbruk uppmärksammats på flera sätt. Det började 6 april med ett besök från SLU i Alnarp.

På SLU, som bedriver utbildning i skogskunskap, måste man som på andra håll sköta utbildningen på distans. Jörg Brunet och Magnus Löf kom därför på besök till Bosarp och Ängavången för att spela in en film som ska användas inom Masters-utbildningen Euroforester. Det är en utbildning med många deltagare från andra länder och sponsras av Skogssällskapet och IKEA. Läs mer här: https://www.skogssallskapet.se/…/2017-06-13…
Med som filmare och regissör var doktoranden Andis Zvirgzdins, en av många internationella studenter på SLU Alnarp.
Det känns verkligen hedrande att få vara med på ett hörn och utbilda unga skogsentusiaster. Det är också vid SLU i Alnarp som Emma Sandell Festin, vår styrelsemedlem och medansvarig för Bosarpsmodellen, har utbildat sig och doktorerat.

Ängavången

Här syns Jörg och Magnus vid vår fina tvilling-ek, som ofta används för att rama in ett foto, som här nedan vid en av exkursionerna i höstas.

Den 28 maj var det dags för en vår-exkursion, denna gång främst med arkitekter, som intresserat lyssnade på Emma och Lennart när de beskriver skogsbruk enligt Bosarpsmodellen:

Ängavången visas upp

Efter att avslutningsvis ha tittat in i vårt blivande “Showroom” på gården, ställde alla upp på en gruppbild:

Exkursion i Ängavången

Syftet med exkursionerna är dubbelriktat: 1. Att marknadsföra vår trägolv med hjälp av skogen för arkitekter och kunder. 2. Att marknadsföra vår skogsbruksmodell för skogsägare och virkesleverantörer.

En bekräftelse på att det fungerar fick vi samma kväll, då Lennart hedrades av Naturskyddsföreningen och fick motta (digitalt förstås) deras skogspris för 2021.

Jonas Rudberg, Naturskyddsföreningen till vänster kom idag 17 juni med priset en nattskärra snidad i lind av konstnären Kenneth Derlow. Lennart passade på att visa skogen och berätta om skötselmodellen.

Pressmeddelande finns här

Hur gick det då med filmen till skogs-studenterna? Jo, enligt Magnus Löf gillades den skarpt och därför har vi lagt upp den på YouTube, så att även andra kan studera skötsel av blandskog enligt Bosarpsmodellen:

Vi avslutar med en bild från exkursionen:

Exkursion i Ängavången

 

Dela:

Torups slott

Torup är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Sedan 1970 tillhör slottet och egendomen Malmö Stad. Även långt tidigare var den fina bokskogen som tillhör slottet ett omtyckt utflyktsmål för malmöborna. Det förstår man av vistexten till “Skånska Slott och Herresäten” som Edvard Persson sjöng och spelade in på skiva 1929:

“På utflykt till bokskogen Malmöbon glor upp
Till raden av strålande fönster på Torup”

Foto från Wikipedia

2006 drabbades den stora stallbyggnaden av en brand och ett massivt återuppbyggnadsarbete utfördes. 2019 påbörjades ett nytt arbete med att inreda den ena längan ca 1000 m2 i stallet. Malmö Stad önskade en konsertlokal med plats för 500 personer. Lokalen skall även kunna användas för teater, konst och andra störrre arrangemang.

Uppdraget gick till arkitekt Ulf Ernfors på det lilla Malmöbaserade arkitektkontoret Bygg-A Ernfors Jacobson arkitekter. De har lång erfarenhet av att ge gamla byggnader moderna möjligheter och samtidigt utgå ifrån, ”byggnadens själ”. I detta fall är det själva grovheten som är själen. De ville ha äkta material från närområdet bland annat grov kvistig ek till golvet och råsågad ek till innerväggen.

Ängavången Ekgolv fick beställning på 150 m2 ekgolv till foajen och ungefär lika mycket ekplank till innerväggen mellan foaje och evenemangslokalen.

Arbetet stoppades våren 2020 på grund av coronapandemin. Denna delen av stallet står för tillfället oanvänd. Men vi har nyligen besökt lokalen och tagit en del bilder. Här ovan syns golv och vägg med dörröppningen in till den stora lokalen. Dörrarna kommer att tillverkas i ek som vi levererat.

Det är en stor stallbyggnad 15 meter takhöjd. Det grova, råa och naturliga har man velat bevara och det återspeglas överallt. Stenmurarna, väggen med råsågade plank och golvet med mycket kvist och utan lack eller annan ytbehandling. Lin till isolering, ull för bästa akustik, kalkfärg som brandskydd och i övrigt äkta linoljefärg.Ängavången Ekgolv på Torup

Arkitekten ville uppnå akustik av yppersta kvalitet och tog därför hjälp av akustikern Lennart Nilsson, som har både Berwaldhallen och Dramatiska Institutet på sitt CV.

Foton: Emma Sandell Festin

Arbetet kommer snart att återupptas, så vi hoppas att många besökare inom kort kan få uppleva denna annorlunda och vackra lokal. Se bara på denna detalj, hur golvet passats in mot ytterväggens stenmur:

 

Här är arkitekten, skogs- och träentusiasten Ulf Ernfors i sin skog. Trädet är en Kaskadgran, Abies nobilis.

Sångtexten till “Skånska Slott och Herresäten” är full av fantasifulla rim som det ovan citerade. Fortsättningen av versen lyder:

“Att smaka på kaka som bakats på spett
Dig ber hennes nåd, friherrinnan Coyet”

Vid tiden för visans tillkomst ägde Heriette Coyet slottet. Hon beskrivs som kulturpersonlighet, silhuettklippare (?) och slottsfru. Hon gjorde Torup till något av ett kulturcentrum. Slottet restaurerades varsamt, borggården förminskades och ett vagnslider gjordes om till bibliotek. En jättelik, vackert inbunden bok om Torups historia författades av Henriette Coyet.

Det är två fantastiska rimsmeder som ligger bakom vistexten: Hjalmar Gullberg och Bengt Hjelmqvist.

Du hittar hela texten och Edvard Perssons sång här.

Dela: