Äntligen dags – En av våra kunder berättar

Artikelförfattaren Marie Grönvold tar en selfie.

När det var dags för renovering

av köket på vår gård i Norra Åsum utanför Kristianstad så ville vi göra det med kvalitet och med stort fokus på hållbarhet. Tanken är att det ska kunna vara i generationer efter oss. Jag kontaktade Lennart och Tobias på Ängavången Ekgolv för att se om de kunde leverera ekplankor som var hela 4,60 m långa. De skulle då kunna läggas hela rummets bredd. Tobias rekommenderade mig blandade bredder och kvalitet. Dels för att det är vackert, men också för att det är ett bra sätt att ta vara på hela trädet som ska sågas.

Efter ett litet studiebesök i höstas

kändes det helt rätt beslut att välja ett golv från Ängavången. Det passade perfekt med min idé om ett vackert kök med hållbara material. Träden kommer ju från skogen alldeles intill Lennarts gård.
När Lennart också erbjöd att jag kunde vara med vid sågningen av mitt golv så nappade jag såklart direkt.

Den 1:e februari var det dags. Här kommer lite bilder från den dagen.

Vilken känsla att få följa golvet helt från början. De här stockarna kommer alltså bli vårt nya golv. Oslagbart!

Våra golvplank ska gå från vägg till vägg 4,6 meter. Det krävs därför stockar med rejäl längd, speciellt beställda till mitt projekt. Med marginal för bortkapning av sprickor i ändarna har de kapats på 4,8 meter.

Dags för första sågsnittet.

De färdigsågade planken förses med strö innan de tas in i torken. Sten, äldst i gänget och granne till Lennart har varit med och hjälpt till ända sedan starten 2007.

Att såga en krokig stock. Sågmäster Bengt har bestämt sig för att börja så här.

En bit ner i stocken blir det plank med full längd.

Dags att lyfta fram nästa stock.

 

 

När arbetsdagen var över fick jag ett foto på nästan hela gänget, Bengt, Philip, Lennart, Johnnie och Sten.

Mina golvplank ligger i torken och i slutet av mars blir det dags att slutföra jobbet och göra dem klara för leverans till Norra Åsum. Undras om jag kan vara med på ett hörn då också?

Med vänliga hälsningar

Marie Grönvold

Dela:

Hjälp oss förbättra vår hemsida – Vinn vackra tapasbrädor i ek

Hemsidan är en viktig kanal att nå nya kunder. Därför måste sidan vara lockande och lätt att navigera runt för information. Vår policy för hemsidan är Ständiga Förbättringar, inspirerat av Japansk produktionsfilosofi med Kaizen, Ständiga Förbättringar, som ett av flera grundelement. Det innebär att vi avstår från en stor och dyrbar totalomläggning, utan gör mindre och större förbättringar varje månad.

Du som besöker sidan ofta eller bara hamnat här tillfälligt

Oavsett vilket så är din hjälp värdefull. Synpunkter både på vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras.

Tapasbrädor att användas som kundpresenter. Södra.
Tapasbrädor med Södras logotyp

De två till tre bästa svaren belönas

Vinnarna utses av en jury och insändaren belönas med vardera två tapasbrädor i ek värde ca 500 kr/styck.

Vi har levererat sådana tapasbrädor till Södra, en skogskoncern som bl.a. levererar cellulosafiber, massa över hela världen. En fantastisk produkt som numera används också i textilindustrin. Tapasbrädorna har använts som present till kunderna.

Så till tävlingen!

Vi vill ha dina synpnkter på 3 olika områden:

  1. Är hemsidan tydlig och informativ? Är det lätt att hitta det du söker? Är meny-strukturen klar och tydlig? Vad kan förbättras?
  2. Vad är den allmänna “känslan” som förmedlas av sidor, bilder och stil? Är det “rätt” känsla? Vi vill förmedla intrycket av naturnära och samtidigt unika produkter.
  3. Hur fungerar hemsidan på mobilen, surfplattan resp. stationära datorn?

Vi flyttar fram slutdatum till 23 februari!  Vinnarna presenteras i nästa nyhetsbrev som kommer i början av mars.

Här är juryn, dvs styrelsen: Lennart Bosrup, Tobias Bosson, Anna Odebäck och Fredrik Larsson
Dela:

Jespers fantastiska golv

Nu är det klart

Strax före jul blev det klart och Jesper har bevisat att det gick! Inte många trodde på idén med organisk kant mellan golvplanken. Men han fixade det och det blev otroligt vackert. Planken är 4,1 meter långa och upp till 600 mm breda. Dessa imponerande dimensioner kan inte återges i ett foto.  Men de organiska kanterna framgår tydligt i och med den ljusa splintveden i plankens kanter.

Jesper är van snickare och golvläggare och har som sagt lagt golvet själv, det är hellimmat på betong. Sedan har han anlitat firma A-golv i Harlösa för slipning och ytbehandling, som är gjord med både olja och lack.

Kollektion Jesper

Vi har namngett vår kollektion plank i full längd efter Jesper, om detta och historien bakom kan du läsa här.

Vi har fått några beställningar på kollektion Jesper, dock inte med organisk kant. Det kanske kommer nu, när han bevisat att det är möjligt.

Breda plank inramar golvet och bildar en fris.

Jesper var med då planken sågades.

 

Dela:

Trägolv enligt gamla principer hyllas av kunderna

Förr i tiden gick man ut i skogen

och synade ut lämpliga träd som sågades och hyvlades till golvplank. Så mycket som möjligt togs till vara både breda och smala plankor. Breda plankor var status, det visade att man hade fin grov skog. Detta är några av de gamla principer som vi håller fast vid. Fast vi kombinerar det gamla med modern teknik och nya innovationer.

Resultatet blir ett golv med stor variation, de massiva planken har olika bredd och längd och de varierar i mönster, färg och kvistar. Samstämmigt från de kunder som blivit uppringda eller fått besök under sommar/höst så är resultatet oerhört vackert.

Golvet här nedan finns i familjen Assarssons nyrenoverade gård utanför Svedala. Det var ett av de ställen vi besökte på vår “Skånerunda” i september.

Ett annat stopp på rundan var en villa i Limhamn. Där finns ett golv i ask från Ängavången, som inte bara gör ekgolv.

 

Med den 100% positiva responsen från tidigare kunder satsar vi på att expandera.

I den nybildade styrelsen märks bland andra Anna Odebäck, välkänd smyckesdesigner och proffs på digital marknadsföring.

Anna Odebäck, grundare av företaget Shieldmaid Jewelry.

”Det är svårt för ett litet företag att synas i informations- och mediebruset” säger Anna.

”Men det går, om man använder de digitala verktygen på rätt sätt”  Några av åtgärderna som Anna föreslår:

Just det. Vi börjar redan se resultat med en orderingång som stadigt har ökat de senaste månaderna.

 

Dela:

Nya kundbilder

I dag har det plingat till i mailen två gånger från kunder som haft vänligheten att skicka bilder.

De här kom från Eskilstuna, från snickaren Nicklas Gisslander, Ängshaga Bygg AB, som håller på och renoverar den fina Strandvillan vid Mälaren. Golvet är 24 mm sortering Åker/Äng blandade bredder 108 till 270 mm. Alldeles nylagt och behandlat med hårdvaxolja. Som syns på bilderna har inte golvlisterna kommit på plats ännu.

Ekgolv från Ängavången

Ekgolv från Ängavången

Ekgolv från Ängavången

 

De andra bilderna kom från David som redan i somras hämtade golvplank, trappsteg och en “trissa” från en grov ek. Han har sedan dess tillsammans med sambo och en skicklig snickare skapat ett ovanligt och rustikt golv och en komplicerad trappa. Fritidshuset i Blekinge håller tydligen på att förvandlas helt.

Fiskben av plankor med kvist, sortering skog, blandade bredder 180, 135 mm.

I mitten vänder mönstret och ger plats åt ett kvadratiskt mönster med trissan, ändträet i mitten. Sprickor och större kvisthål har fyllts med tenn.

 

Dela:

Björstorpsfurorna exporterades till England som fartygsmaster

Ulrik Persson äger fastigheten där de unika Björstorpsfurorna växte. Här står han framför en av de sista som finns kvar. Furorna växte upp i en mycket tät trängsel av lövträd och gran och virket blev därför enormt tätvuxet och dessutom nästan kvistfritt.

Den bördiga jorden i Skåne gjorde dock att de växte upp till mycket höga träd, det perfekta materialet till fartygsmaster under segelfartygens sista decennier vid förra sekelskiftet. Ulrik berättade att en tidigare ägare räknat om priserna till dagens penningvärde. Upp till 200 000 kronor betalade engelsmännen. För ett träd.

Här visar han årsringarna från ett av träden, 1/4 – dels trissa. Vid pekfingret har trädet levt i 80 år. Årsringarna fram dit måste avläsas med lupp. Totala åldern för denna fura blev ca 260 år.

Ett antal av Björstorpsfurorna blåste ner under stormen Gudrun. Ulrik sågade upp dem och virket har legat staplat och ströat under tak sedan dess. Ulrik har väntat på en köpare som värdesätter den höga kvaliteten. Därför har vi nu, Ängavången Ekgolv, möjlighet att köpa detta unika parti virke och erbjuda våra kunder som golvplank eller att användas som andra synliga inredningsdetaljer, trappsteg, fönsterbänkar, etc.

 

Hör av dig om du är intresserad att köpa golv eller virke Av björstorpsfur!

 

 

 

 

Dela:

Rundringning till gamla kunder

Kundkontakt

Visst har jag haft kontakt med flera av våra kunder även efter att golvet varit inlagt och klart. Speciellt gäller det paret Ebbinghaus från Åkersberga som kom med bil och släp och hämtade sitt andra golv för några år sedan. De berättade då att de sålt den förra villan i Sollentuna och att budgivningen rakat i höjden på grund av det fina golvet. I våras inför Bo-mässan i Kristianstad fick jag deras tillstånd att göra följande fotomontage:

Montaget blev väl inte så bra, men deras vänlighet värmer verkligen hos en gammal golvfabrikör!

Som ett led i våra planer på att nå fler kunder och öka försäljningen, så har jag ägnat några lördags- och söndagseftermiddagar till att ringa upp fler gamla kunder, en del med köp 8-9 år bakåt i tiden. Man tvekar att ringa och störa, rädd att bli betraktad som telefonförsäljare eller ännu värre att golvet inte har hållit måttet. Som väl var hände inget av detta, tvärtom var alla mycket positiva och tog sig tid att prata en stund. Alla jag pratade med var mycket nöjda med sina golv. Här är några uttalanden som jag speciellt noterade:

“Du övertalade oss att ta blandade bredder och det blev verkligen fint. Besökare hajar till och berömmer det fina golvet”

“Vi tycker mycket om golvet, men det skulle gärna ha varit några rader med bredare bredder” (På den tiden var den största bredden 180 mm).

“Vår snickare tyckte det var roligt att lägga golvet. Tack vare konstruktionen med not och lös fjäder hade han stor frihet och kunde lägga en fris runt om”

“Blev imponerad av den personliga servicen, bland annat att jag fick en kombination av bredder som räknats ut för att stämma från vägg till den öppna spisen. Det visade sig stämma på millimetern!”

“Den långa leveranstiden var faktiskt något positivt, att vårt golv kom hela vägen från skogen”

“När man bygger ett hus och lägger ner mycket pengar gäller det att inte snåla på sluttampen utan satsa även på ytskikten väggar och golv. Det är dem man kommer att umgås med varje dag.”

“Sökte efter ett premiumgolv till den nyinköpta gården. Viktigt också med det lite hantverksmässiga och att det finns en historia bakom.”

Några lärdomar

För att summera något av vad jag lärde av telefonsamtalen:

  1. Marknadsför fördelarna med blandade bredder. Jag gör bl.a. en egen sida om detta under menyn Golvtips. Du hittar den här.
  2. Uppemot hälften av kunderna hade hittat oss genom tips från vänner som köpt från Ängavången Ekgolv. Det borde betyda att vi kan fortsätta växa både genom att vara noga med kvaliteten och genom att öka synligheten genom annonsering och annat.
  3. Viktigt att vi behåller den personliga servicen även med ökat antal kunder.

Tack, alla ni som svarade! Och du som inte var hemma i somras eller som jag inte ringt ännu, jag kommer att fortsätta ringa runt. Eller slå gärna en signal själv!

 

Dela:

Första leveransen till William Hamilton på Ströö Gård

William Hamilton på trappan till godset Ströö Gård

Ströö Gård har funnits i släkten Hamiltons ägo sedan första hälften av 1800-talet. Byggnaderna är äldre, de uppfördes på 1760-talet, och har en speciell egenhet och historia. Här finns två stora flygelbyggnader men ingen huvudbyggnad. William har dock en modell som visar hur huvudbyggnaden var tänkt:

Modell av den tänkta huvudbyggnaden på Ströö Gård

Byggherren baron Anders Sigfrid Rålamb, gjorde mycket noggranna detaljplaner och en modell men själva bygget blev aldrig av. Han lär ha tappat livslust och engagemang när hustrun dog i förtid. Modellen har däremot vårdats av familjen Rålamb och skänktes på 1900-talet till Nordiska Museet. Det som William visar oss är en kopia av modellen.

För knappt 30 år sedan köpte Katarina och William Hamilton Ströö Gård och flyttade in i ena flygeln som sedan länge fungerat som bostad på gården. De renoverade och byggde bland annat ett drömkök med fönsterpartier i tre väderstreck.

William Hamilton i drömköket som hustrun Katarina och han byggde på Ströö Gård

William är numera änkling och planerar att lämna över gården till sonen. I samband med det har han startat sitt drömprojekt som är att rusta upp den andra flygelbyggnaden till samma standard. Den byggnaden har bara delvis använts till bostad utan varit en av gårdens ekonomibyggnader och bland annat under en period varit mejeri.

Renoveringen av den obebodda flygeln på Ströö Gård görs med stor hänsyn till gamla byggnadsdelar. Här en bjälkvägg.

Arbetet görs med finkänslighet, allt gammalt som är helt och användbart behålls som t.ex. denna bjälkvägg.

Golvet ska bli plankor av ek från egen skog. Stockarna sågades först på Sinclairsholm, hos Barnekow, som är nära granne och god vän.

Vi från Ängavången Ekgolv har specificerat och medverkat vid sågningen.

 

Den fortsatta processen fram till färdiga golvplank har vi skött på Ängavången Ekgolv. Williams golv blir det första av den nya kollektionen “Hallabacken” med blandade bredder från normala och upp till extrema bredder. Tjockleken är bastant: 24 mm. Hållbarheten är troligen 300 år eller mer, vilket passar väl i ett hus som detta.

I förra veckan hämtade William och några entreprenörer, som arbetar med renoveringen på Ströö Gård den första delleveransen av färdigt golv i Glimåkra. Ca 120 kvadratmeter och mer är på gång i torkning och produktion.

120 kvadratmeter golvplank i ek är klara för leverans.

Kvist och sprickor som är lagningsbara är tillåtna. Och bredderna är verkligen blandade, från 90 mm till 315 mm.

Golvplanken är de första vi gör i den nya kollektionen Hallabacken.

Fortsättning följer när golvet är lagt.

 

 

 

Dela:

Circle of life

 

På vår sågplats vid Västre Vång, väster om gårdens hus har mången ek avslutat sitt liv som träd och istället påbörjat ett långt liv som golv.

Vid sågplatsen finns också en stor ek med dubbla stammar. I höstas var det rekord i mängden ekollon.

Och nu växer 20-30 småekar upp i sågspånen, som varit lagom fuktiga för ekollonen att gro. Enkelt att gräva upp i den lösa sågspånen, plantera i kruka för att sätta ut i skogen. Cirkeln är sluten.

 

Dela: