Furugolv i naturnära hus i Göinge

En bit utanför Broby mitt i natursköna Göinge ligger detta hus. Det har en ny utbyggnad med furugolv från Ängavången Ekgolv. Furugolv Ängavången Ekgolv

Det är plank i full längd vägg till vägg, 5,5 m långa. Olika bredd upp till 300 mm. I öppningen mellan rummen ligger en så kallad generalbräda. Ytan har behandlats först med lut och sedan olja med vitpigment. Luten har till uppgift att stoppa träet från att gulna.

De grova tätvuxna furorna har fällts strax utanför Glimåkra. Jodå, det finns fint furuvirke i Skåne, det handlar om att de växt trångt och därmed långsamt. I motsats till ek ska de växa långsamt och med täta årsringar.

Furugolv tillhör inte vårt standardsortiment och vi har det normalt inte i lager. Men vid lite större projekt som detta, så tar vi det hela vägen från att köpa virket lokalt, sågning, torkning o.s.v. Det tar minst 10 veckor och vi måste gardera och en del vad gäller mängden virke som behövs. Det finns alltid en risk att man hittar sprickor eller för mycket kvist dom gör att en del måste kasseras.

I det här fallet var nästan allt prima kvalitet. Därför har vi en hel del över och tillfälligtvis kan vi erbjuda ca 40-50 m2 furugolv av denna fina kvalitet.

Dela:

Arkitektparet valde ask istället för douglasgran

Niklas och Gunilla Emgård äger arkitektbyrån Zoom Arkitekter i Lund. Till sitt eget hus som nu är nästan färdigbyggt har de genomgående valt ask från Ängavången Ekgolv.

I golv:

I fönstersmyg:

I ett ljuddämpande ribbtak:

Och i trappsteg, vilka var täckta med skyddspapp vid vårt besök, så några foton blev det inte.

Från översta våningen kommer de att ha en strålande vy mot Ven:

Gunilla och Niklas hittade Ängavången Ekgolv genom en av våra inbjudningar till skogsexkursion. De gillar nämligen den Skånska skogen och att arbeta med trä i sina uppdrag. Se till exempel denna fantastiska utformning av Aulan i Universitetssjukhuset i Lund:

Universitetssjukhuset i Lund – Aula
Foto: Erik Wik

De hade nästan bestämt sig för douglasgran när de hittade vårt alternativ. Douglas har ett vackert mönster precis som vår ask, men den är mjukare och framför allt, den är inte svensk.

Dela:

Gammeldags golv i ett fint gammalt hus

“Vad kan ni rekommendera till ett sekelskifteshus?”

Det var frågan vi fick av kunden. Efter att ha kopplat in Tomas Nord, en av de mest erfarna golvläggarna vi känner, så föll valet på golvplank i gammal stil: Långa plank, alla med olika bredd och avdelat med en så kallad “Generalbräda”Ekplank med generalbräda

Förr i tiden la man gärna golvplankorna hela vägen från vägg till vägg. Blev det för långt, över 5-6 meter, så delade man av på tvären med en bräda. Den kallades Generalbräda har vi fått lära av Tomas, som lagt golvet i sekelskiftesvillan i Bjärred. Han gjorde en liten fas på varje planka så att de framträder tydligt med sina olika bredder.

Ekgolv med livligt mönster

Golvet har ett livligt mönster med ljusa böljande stråk.

Huset, ett unikt trähus, med formidabel utsikt mot Öresund och Malmö.

 

PS. Tomas Nord, Parkett- och golvläggare i tredje generationen. Företaget heter Golvtjänst Nord & Söner i Degeberga. Tomas är nybliven pensionär, sonen Fredrik har tagit över. Men när det är riktigt spännande golvprojekt, så går det att övertala Tomas att vara med och med sin erfarenhet hjälpa till.

Dela:

Nya fantasifulla övernattningsläger vid Skåneleden

Hur ger man 15 ambitiösa arkitektstudenter i uppdrag att designa och själva bygga en färdig byggnad på 14 dagar? Jo, en lämplig storlek på byggnad är ett vindskydd/övernattningskoja vid en vandringsled. Den idén fick Martin Björklund, initiativtagare och projektledare för ARKNAT, ett årligt återkommande arrangemang som i år landade här i vår del av Skåne och vid Skåneleden.

De 15 studenterna anlände den 7 augusti och under 3 olika faser (design-, prefab- monteringsfas) gick processen framåt. Ledare inom arkitektur, konstruktion och friluftsliv stöttade vid behov och trots ett ganska regnigt väder stod skapelserna klara 13 dagar senare. Så här blev det:

Frame” ligger i Kullaskogen här i Östra Göinge kommun. Tillsammans med ett gammalt soldattorp och med utsikt mot sjön Farlången.

“Pod” ligger längre söderut, vid Råbelövssjön i Kristianstads kommun.

Split” ligger vid strömmande vatten där Skåneleden korsar Holjeån i Bromölla kommun.

Huvudsponsor för arrangemanget är SWECO, i övrigt var de här sponsorer:

Där vi också är med genom att vi höll med en del skånskt virke: Ek och fur. Det användes framför allt i Split. Man kan skönja ekstolparna på bilden ovan.

En av studenterna beskrev sin upplevelse av projektet så här:

”Arknat har lärt mig att med samarbete, vilja och entusiasm kan vi uppnå fantastiska resultat. Att på två veckor gå hela vägen från idé till byggd struktur är en viktig erfarenhet som jag kommer ta med mig i mitt framtida yrkesutövande” Linnea Gillberg, arkitekturstudent LTH

 

Dela: