Rundringning till gamla kunder

Kundkontakt

Visst har jag haft kontakt med flera av våra kunder även efter att golvet varit inlagt och klart. Speciellt gäller det paret Ebbinghaus från Åkersberga som kom med bil och släp och hämtade sitt andra golv för några år sedan. De berättade då att de sålt den förra villan i Sollentuna och att budgivningen rakat i höjden på grund av det fina golvet. I våras inför Bo-mässan i Kristianstad fick jag deras tillstånd att göra följande fotomontage:

Montaget blev väl inte så bra, men deras vänlighet värmer verkligen hos en gammal golvfabrikör!

Som ett led i våra planer på att nå fler kunder och öka försäljningen, så har jag ägnat några lördags- och söndagseftermiddagar till att ringa upp fler gamla kunder, en del med köp 8-9 år bakåt i tiden. Man tvekar att ringa och störa, rädd att bli betraktad som telefonförsäljare eller ännu värre att golvet inte har hållit måttet. Som väl var hände inget av detta, tvärtom var alla mycket positiva och tog sig tid att prata en stund. Alla jag pratade med var mycket nöjda med sina golv. Här är några uttalanden som jag speciellt noterade:

“Du övertalade oss att ta blandade bredder och det blev verkligen fint. Besökare hajar till och berömmer det fina golvet”

“Vi tycker mycket om golvet, men det skulle gärna ha varit några rader med bredare bredder” (På den tiden var den största bredden 180 mm).

“Vår snickare tyckte det var roligt att lägga golvet. Tack vare konstruktionen med not och lös fjäder hade han stor frihet och kunde lägga en fris runt om”

“Blev imponerad av den personliga servicen, bland annat att jag fick en kombination av bredder som räknats ut för att stämma från vägg till den öppna spisen. Det visade sig stämma på millimetern!”

“Den långa leveranstiden var faktiskt något positivt, att vårt golv kom hela vägen från skogen”

“När man bygger ett hus och lägger ner mycket pengar gäller det att inte snåla på sluttampen utan satsa även på ytskikten väggar och golv. Det är dem man kommer att umgås med varje dag.”

“Sökte efter ett premiumgolv till den nyinköpta gården. Viktigt också med det lite hantverksmässiga och att det finns en historia bakom.”

Några lärdomar

För att summera något av vad jag lärde av telefonsamtalen:

 1. Marknadsför fördelarna med blandade bredder. Jag gör bl.a. en egen sida om detta under menyn Golvtips. Du hittar den här.
 2. Uppemot hälften av kunderna hade hittat oss genom tips från vänner som köpt från Ängavången Ekgolv. Det borde betyda att vi kan fortsätta växa både genom att vara noga med kvaliteten och genom att öka synligheten genom annonsering och annat.
 3. Viktigt att vi behåller den personliga servicen även med ökat antal kunder.

Tack, alla ni som svarade! Och du som inte var hemma i somras eller som jag inte ringt ännu, jag kommer att fortsätta ringa runt. Eller slå gärna en signal själv!

 

Dela:

Första leveransen till William Hamilton på Ströö Gård

William Hamilton på trappan till godset Ströö Gård

Ströö Gård har funnits i släkten Hamiltons ägo sedan första hälften av 1800-talet. Byggnaderna är äldre, de uppfördes på 1760-talet, och har en speciell egenhet och historia. Här finns två stora flygelbyggnader men ingen huvudbyggnad. William har dock en modell som visar hur huvudbyggnaden var tänkt:

Modell av den tänkta huvudbyggnaden på Ströö Gård

Byggherren baron Anders Sigfrid Rålamb, gjorde mycket noggranna detaljplaner och en modell men själva bygget blev aldrig av. Han lär ha tappat livslust och engagemang när hustrun dog i förtid. Modellen har däremot vårdats av familjen Rålamb och skänktes på 1900-talet till Nordiska Museet. Det som William visar oss är en kopia av modellen.

För knappt 30 år sedan köpte Katarina och William Hamilton Ströö Gård och flyttade in i ena flygeln som sedan länge fungerat som bostad på gården. De renoverade och byggde bland annat ett drömkök med fönsterpartier i tre väderstreck.

William Hamilton i drömköket som hustrun Katarina och han byggde på Ströö Gård

William är numera änkling och planerar att lämna över gården till sonen. I samband med det har han startat sitt drömprojekt som är att rusta upp den andra flygelbyggnaden till samma standard. Den byggnaden har bara delvis använts till bostad utan varit en av gårdens ekonomibyggnader och bland annat under en period varit mejeri.

Renoveringen av den obebodda flygeln på Ströö Gård görs med stor hänsyn till gamla byggnadsdelar. Här en bjälkvägg.

Arbetet görs med finkänslighet, allt gammalt som är helt och användbart behålls som t.ex. denna bjälkvägg.

Golvet ska bli plankor av ek från egen skog. Stockarna sågades först på Sinclairsholm, hos Barnekow, som är nära granne och god vän.

Vi från Ängavången Ekgolv har specificerat och medverkat vid sågningen.

 

Den fortsatta processen fram till färdiga golvplank har vi skött på Ängavången Ekgolv. Williams golv blir det första av den nya kollektionen “Hallabacken” med blandade bredder från normala och upp till extrema bredder. Tjockleken är bastant: 24 mm. Hållbarheten är troligen 300 år eller mer, vilket passar väl i ett hus som detta.

I förra veckan hämtade William och några entreprenörer, som arbetar med renoveringen på Ströö Gård den första delleveransen av färdigt golv i Glimåkra. Ca 120 kvadratmeter och mer är på gång i torkning och produktion.

120 kvadratmeter golvplank i ek är klara för leverans.

Kvist och sprickor som är lagningsbara är tillåtna. Och bredderna är verkligen blandade, från 90 mm till 315 mm.

Golvplanken är de första vi gör i den nya kollektionen Hallabacken.

Fortsättning följer när golvet är lagt.

 

 

 

Dela:

Circle of life

 

På vår sågplats vid Västre Vång, väster om gårdens hus har mången ek avslutat sitt liv som träd och istället påbörjat ett långt liv som golv.

Vid sågplatsen finns också en stor ek med dubbla stammar. I höstas var det rekord i mängden ekollon.

Och nu växer 20-30 småekar upp i sågspånen, som varit lagom fuktiga för ekollonen att gro. Enkelt att gräva upp i den lösa sågspånen, plantera i kruka för att sätta ut i skogen. Cirkeln är sluten.

 

Dela:

Först massivt ekgolv, sedan bygglov!

Polarforskarens återkomst

I förra veckan kom Katarina Gårdfeldt tillbaka för att fortsätta jobba med golvet. Förstärkning medföljde i form av maken Christofer.

Vi började i Ängavången med en fika och att jag berättade om ekarna där. Bubblade på som vanligt om vårt skogsbruk, hur vi kombinerar ekonomi och naturvård. Paret ställde upp på ett foto framför en ek.

 

Sedan blev det hyvling av den egna eken från Steninge.

Efter det momentet kunde vi också bestämma den slutlga designen av golvet. Det blir en form av stavparkett med massiva 90 cm långa stavar i olika bredder. Det blir ett parkettgolv inspirerat av Gripsholms och Gunnebo slott. Det blev några parkettstavar på prov, sedan fortsätter vi själv på Ängavången Ekgolv och kan leverera de 50 m2 som behövs en månad eller två.

OK, då ska vi hem och söka bygglov sa paret. Den prioriteringen gillar vi:

Först golv, sedan bygglov -:)

 

 

Dela:

Askgolv: Tillfälligt erbjudande

Golv i massiv ask är väldigt fint. Gärna med stor andel brunkärna och livligt mönster som vårt köksgolv här på bilden ovan.

I vintras blåste tre askar ner. Hade de stått i skogen skulle åtminstone någon av dem lämnats till naturvården. Men de stod i betesmarken och därför har vi kapat upp dem och tagit hand om stockarna. Askvirke måste sågas upp och torkas ganska direkt annars blir det missfärgat, lite gråaktigt.

Virket är nu sågat och går in i torken i veckan. Det kommer att bli ca 30 kvadrat 24 mm tjocka och upp till 270 mm breda golvplank.

Det ser riktigt fint ut, bättre än jag trott. Träd som stått i betesmarken kan nämligen ha för mycket kvist.

Men detta är ok, “lagom” och någon planka är till och med utan kvist som den här i bilden.

Frågor kan du ställa i kommentarsrutan nedan, eller genom att skicka ett mail till lennart(at)angavangen.se

 

 

Dela:

En bra virkesaffär.

Sälj grov mogen ek på rot till oss!

Finns din ekskog i Östra Göinge eller Osby kommun?

För fina ekstockar med toppdia över 50 cm betalar vi mellan 10 och 20% mer än Kährs.

Men den bästa affären gör du om du säljer på rot. Då får du eken fälld och apterad av våra professionella huggare.

Det görs direkt eller senare beroende på dina önskemål.

Då apteras eken i längder som motsvarar de specifika önskemålen hos våra golvkunder. Det garanterar en optimal användning av virket och därmed bästa pris.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

Vi finns i Glimåkra i nordöstra Skåne

Adress:  Ängavången Ekgolv

 Bosarp 3000,   280 64  GLIMÅKRA

        Telefon:   044-42043, 0734-118809

e-post: lennart(at)angavangen.se

 

 

 

 

Dela:

Polarforskare besöker oss och deltar i jobbet, coolt eller hur?

Trevligt och lite nostalgiskt att göra golv av några ekar som man växt upp tillsammans med. Så resonerade Katarina Gårdfeldt och skickade hit ekstockar från hemmet i Steninge i Halland. Och i fredags var det dags att såga. Katarina kom hit för att vara med.

Här ströar vi de nysågade brädorna och diskuterar olika sätt att göra golv av dem. Katarinas stockar har vi målat med grön färg i ändarna, så att vi kan särskilja hennes brädor i den fortsatta processen med torkning och hyvling.

Som framgår av filmen är det inga perfekta stockar, denna är t ex krokig. Men de har ett vackert mönster och det kan bli ett fint golv. Planen är någon form av rutparkett, där vi delar brädor som dessa i kröken.

Vi erbjuder kunderna att vara med i valfria delar av golvtillverkningen, det är en viktig del i vårt erbjudande och ett sätt att göra Ängavången Ekgolv annorlunda och mer personligt än konkurrenterna.

Dessutom är det väldigt trevligt och lärorikt med dessa träffar. Vi jobbar ju inte hela tiden utan det blir fika- och lunchpauser med tid för samtal. Den här gången fick vi lära oss massor om Arktis, mötet i S:t Petersburg, isbrytaren Oden, expeditioner med mera med mera.

PS1. Katarina är chef på Polarforskningssekretariatet, som du kan läsa mer om här.

PS2. Mötet i St Petersburg hette International Arctic Forum 2019, läs mer här.

Dela:

Vad tycks om vår nya slogan?

Vackra och kloka golv direkt från skogen

Vi gör faktiskt så lite som möjligt med träet. Hämtar nära, Göinge-ek, av flera ansedd som den vackraste eken i världen. Sågar, torkar, hyvlar och levererar. Väl på plats hos dig är hållbarheten minst 200 år. Det är klokt!

Coming Soon
Vad tycker du om vår nya slogan, Vackra och kloka golv?
Vad tycker du om vår nya slogan, Vackra och kloka golv?
Vad tycker du om vår nya slogan, Vackra och kloka golv?
Coming Soon
Vad tycker du om fotot?
Vad tycker du om fotot?
Vad tycker du om fotot?
Coming Soon
Är det lyckat att skriva "Vi gör så lite som möjligt"
Är det lyckat att skriva "Vi gör så lite som möjligt"
Är det lyckat att skriva "Vi gör så lite som möjligt"
Dela:

Bygg klimatpositivt

1. Vad vi kan göra

Vad kan vi göra som privatpersoner och som yrkespersoner för att minska utsläppen av växthusgaser? De råd man läser om minskat flyg- och bilåkande, mindre kött osv uppfattar de flesta som svåra att leva upp till.

Men det finns tillfällen då vi kan göra en viktig insats utan någon som helst personlig uppoffring och det gäller när man ska bygga eller bygga om. Eller för den delen när man ska välja (nybyggd) bostad att flytta till.

Att välja trä istället för betong och stål har dubbel effekt. Dels unviker man material som ger stora CO2 utsläpp då de produceras. Dels bygger man in den koldioxid som fotosyntesen i skogen använt för att skapa trä. Avgörande är att det blir för lång tid framåt, 100-200 år. Trädetaljer eller komponenter som rivs ut och ersätts redan efter 20-30 år har ju inte denna funktion, då det troligen eldas upp. Men att låsa in kolet långsiktigt är inte bara klimatsmart, det är klimatpositivt. Med det menar jag att det inte bara minskar utsläppen utan till och med har potential att reversera utsläppen.

2. Fakta om träbyggande

Jag har googlat och surfat runt för att lära mig mer om detta ämne och följande är några kunskaper i punktform värda att ta med här:

 • Fördelarna gäller inte bara klimatet utan trähusbyggande har en mängd andra positiva konsekvenser, till och med vad gäller brandskydd.
 • Ändå går förändringen trögt, de flesta kör vidare i gamla hjulspår och mindre än 15% av flerbostadshus byggs med trästomme. Industribyggnader har troligen ännu lägre andel.
 • Sveriges största byggföretag är Skanska, som förut hette Skånska Cement. En av flera anledningar att betongen dominerar i byggandet.
 • Trähus kan byggas med industriellt tillverkade delar. Byggtider halveras och arbetstillfällen flyttas från överhettad byggbranch i storstad till landsbygd.
 • Världens samlade cementindustri släpper ut mer än dubbelt så mycket CO2 som världens totala flygflotta.
 • Broar är också väl lämpade att utföra i trä, liksom industribyggnader
 • Världens hittills högsta trähus finns i Norge. I Tokyo planeras ett som blir mer än 3 gånger högre.
 • Några kommuner som Växjö och Skellefteå har klara strategier för träbyggande (troligen tack vare lokal lobbyverksamhet) medan de flesta som ex.vis Östra Göinge kör vidare som vanligt.

Länkarna till denna information finns längst ner på sidan.

3. Egna slutsatser

Eget tillägg till artiklarna jag läst: Även isoleringen bör så klart göras med cellulosabaserade material. Förutom långlagring av CO2 så kan den isoleringstekniken eliminera behovet av plast eftersom diffusionsspärr inte behövs.

Vi på Ängavängen Ekgolv lovar att all utbygnad i form av nytt snickeri, såg, torkkammare etc kommer att göras i trä, helt utan betong eller plast och med stål bara för solpaneler eller liknande energisystem.

Våra nuvarande byggnader ser ut så här och byggdes för 170 år sedan helt i trä. De har i nutid kompletterats med tak i plåt och betong, cellullosabaserad isolering och nu senast solpaneler.

Länkar:

Skellefteå

Flexator

Moelven

Södra

Naturskyddsföreningen

Debatt i SvD

Ny Teknik

Skogsindustrierna

GS-facket

Martinssons

Industrilokaler

Norge

Tokyo

Dela: