En golvplanka –> 3 kvadratmeter golv

Långa och breda golvplankor

Under juni har vi arbetat med att avsluta två mycket speciella leveranser. I båda fallen är det kunder som önskat extra långa och breda golvplank. I sådana fall använder vi oss av de två resurser som vi är extra stolta över. Nämligen 1. Ett nätverk där vi har kontakt med många skogsägare lokalt och 2. De egna ekarna i Ängavången.

Steg 1

Ek special till Ängavången

Denna fina ek kunde vi redan i mars beställa av en granne.

Långa och breda golvplank Ängavången Ekgolv

Rotstocken apterades på 6,4 meters längd.

Ek till långa och breda golvplank

Nästa ek valde vi ut i Ängavången. Rotstocken blev 6,2 m lång med en toppdiameter på 65 cm. Längd och vikt, ca 2 ton, gör det lite speciellt att få med stocken ut ur skogen. Om du vill se hur ett proffs fäller en ek, titta här:

Steg 2

Lång ekstock Ängavången Ekgolv

I april var det dags för sågning.

Långa breda golvplank Ängavången Ekgolv

Staplas noggrannt med många strö.

Steg 3 och 4

Sedan torkas planken i en av våra torkanläggningar i ca 7 veckor.

Långa och breda golvplank i Ängavången Ekgolv

In till snickerifabriken för hyvling. Från samma stock kommer både kvistrena som denna och plank som har mycket kvist.Lång ekplanka Ängavången Ekgolv

En kvist som denna blir mycket fin och dekorativ efter lagning.

Några av planken blev 3 m2, dvs 6 meter långa och en halv meter breda.

Steg 5; cliffhanger

Vi återkommer med bilder från de färdiga golven.

Dela:

Nyheter från snickeriet

Vi märker inte av någon coronakris. Tvärtom, antalet förfrågningar och beställningar fortsätter att öka. Kapaciteten att torka virke har byggts ut. Det är ju avgörande för hur mycket golv vi kan leverera.

Butterfly Joint

Vi kommer att införa denna metod för att laga sprickor i de bredaste golvplanken, de mest värdefulla. I detta sortiment lönar det sig både för oss och kunderna att vi lägger tid på att laga sprickan istället för att kapa av en rejäl bit av plankan. De flesta tycker dessutom att det blir vackert, en dekorativ intarsia, som signalerar omsorg om det värdefulla virket. Ek är ett sprickbenäget träslag och denna metod har använts i hundratals år.

 

 

 

Dela:

Gallring bland lövträden i Ängavången

Kombinera naturvård och lönsamhet

I förra veckan genomfördes en gallring i Ängavången. Huvudanledningen var att öppna upp och få in mer ljus. En hel del bok, hassel, avenbok och lind måste tas bort. De släcker ner för mycket ljus och försvårar för nya ekar att rota sig. Även floran med blåsippor, lungört, vitsippor med mera kräver ljus för att klara sig.

Skötseln av blandskogen har som mål att kombinera naturvård och lönsamhet. Så även denna gång då gallringen dels behåller och stärker naturens mångfald. Men det blir också en rejäl slant över. Det mesta går till bränsle och massa och ger inte något större överskott. Men i gallringen ingår också två stycken grova ekar av toppkvalitet som säljs till Ängavången Ekgolv för över 30 tusen.

Liten, lokal och kunnig entreprenör

Vi anlitar Brunstorps Skogsservice. Där finns folk som kan jobba med blandskog. Det mesta gjordes med maskin, men de grova bokarna och ekarna krävde manuell huggning.

Varför kapar han trädet, en lind så högt upp? Jo, det är en naturvårdande åtgärd som kallas hamling. Det var en metod som brukades förr i tiden i lövängar. De hamlade träden, mest ask och lind sköt nya skott och ungefär vart 7:e år skördade man de nya grenarna med sina löv och tog in till logen för att använda som vinterfoder åt djuren. Hamlade träd blir väldigt gamla, ofta ihåliga med många invånare av olika slag. Därav naturvärdet.

Här fälls en av de fina ekarna i Ängavången. Det är häftigt att se ett verkligt proffs i aktion. Lungt, metodiskt inga onödiga steg eller rörelser. Eken faller efter mindre än 4 minuter. Så snabbt har jag inte sett någon fälla en grov ek förut.

Långa och breda golvplank

Av eken från videon ovan blev det en rotstock på 4,9 meter. Den ska bli golvplank som går hela vägen från vägg till vägg hos en kund.

Hassel och avenbok

två trädslag som är nära släkt med varandra. Avenbok, Nordens hårdaste och tyngsta träslag har en fantastiskt högt bränslevärde. Hassel ligger inte långt efter och vi säljer den till bränsleflis.

De klena bitarna avenbok går till bränsle. Men några grova stockar ska vi såga till plank. Som golv är det svårsålt, men det finns köpare som renoverar gamla maskinella anläggningar till exempel vindmöllor. Där används avenbok till kugghjul.

Denna gallring var första gången vi tog ganska stora hasselbuskar med maskin. Det fungerade bättre än vad vi vågat hoppas. Här ligger stammarna från en stor buske prydligt samlade för att tas med kran och köras ut ur skogen.

 

 

Dela:

Äntligen dags – En av våra kunder berättar

Artikelförfattaren Marie Grönvold tar en selfie.

När det var dags för renovering

av köket på vår gård i Norra Åsum utanför Kristianstad så ville vi göra det med kvalitet och med stort fokus på hållbarhet. Tanken är att det ska kunna vara i generationer efter oss. Jag kontaktade Lennart och Tobias på Ängavången Ekgolv för att se om de kunde leverera ekplankor som var hela 4,60 m långa. De skulle då kunna läggas hela rummets bredd. Tobias rekommenderade mig blandade bredder och kvalitet. Dels för att det är vackert, men också för att det är ett bra sätt att ta vara på hela trädet som ska sågas.

Efter ett litet studiebesök i höstas

kändes det helt rätt beslut att välja ett golv från Ängavången. Det passade perfekt med min idé om ett vackert kök med hållbara material. Träden kommer ju från skogen alldeles intill Lennarts gård.
När Lennart också erbjöd att jag kunde vara med vid sågningen av mitt golv så nappade jag såklart direkt.

Den 1:e februari var det dags. Här kommer lite bilder från den dagen.

Vilken känsla att få följa golvet helt från början. De här stockarna kommer alltså bli vårt nya golv. Oslagbart!

Våra golvplank ska gå från vägg till vägg 4,6 meter. Det krävs därför stockar med rejäl längd, speciellt beställda till mitt projekt. Med marginal för bortkapning av sprickor i ändarna har de kapats på 4,8 meter.

Dags för första sågsnittet.

De färdigsågade planken förses med strö innan de tas in i torken. Sten, äldst i gänget och granne till Lennart har varit med och hjälpt till ända sedan starten 2007.

Att såga en krokig stock. Sågmäster Bengt har bestämt sig för att börja så här.

En bit ner i stocken blir det plank med full längd.

Dags att lyfta fram nästa stock.

 

 

När arbetsdagen var över fick jag ett foto på nästan hela gänget, Bengt, Philip, Lennart, Johnnie och Sten.

Mina golvplank ligger i torken och i slutet av mars blir det dags att slutföra jobbet och göra dem klara för leverans till Norra Åsum. Undras om jag kan vara med på ett hörn då också?

Med vänliga hälsningar

Marie Grönvold

Dela:

Hjälp oss förbättra vår hemsida – Vinn vackra tapasbrädor i ek

Hemsidan är en viktig kanal att nå nya kunder. Därför måste sidan vara lockande och lätt att navigera runt för information. Vår policy för hemsidan är Ständiga Förbättringar, inspirerat av Japansk produktionsfilosofi med Kaizen, Ständiga Förbättringar, som ett av flera grundelement. Det innebär att vi avstår från en stor och dyrbar totalomläggning, utan gör mindre och större förbättringar varje månad.

Du som besöker sidan ofta eller bara hamnat här tillfälligt

Oavsett vilket så är din hjälp värdefull. Synpunkter både på vad som fungerar bra och vad som behöver förbättras.

Tapasbrädor att användas som kundpresenter. Södra.
Tapasbrädor med Södras logotyp

De två till tre bästa svaren belönas

Vinnarna utses av en jury och insändaren belönas med vardera två tapasbrädor i ek värde ca 500 kr/styck.

Vi har levererat sådana tapasbrädor till Södra, en skogskoncern som bl.a. levererar cellulosafiber, massa över hela världen. En fantastisk produkt som numera används också i textilindustrin. Tapasbrädorna har använts som present till kunderna.

Så till tävlingen!

Vi vill ha dina synpnkter på 3 olika områden:

  1. Är hemsidan tydlig och informativ? Är det lätt att hitta det du söker? Är meny-strukturen klar och tydlig? Vad kan förbättras?
  2. Vad är den allmänna “känslan” som förmedlas av sidor, bilder och stil? Är det “rätt” känsla? Vi vill förmedla intrycket av naturnära och samtidigt unika produkter.
  3. Hur fungerar hemsidan på mobilen, surfplattan resp. stationära datorn?

Vi flyttar fram slutdatum till 23 februari!  Vinnarna presenteras i nästa nyhetsbrev som kommer i början av mars.

Här är juryn, dvs styrelsen: Lennart Bosrup, Tobias Bosson, Anna Odebäck och Fredrik Larsson
Dela: